Hlavní obsah

Nová technologie bude špehovat cestující v autech

Foto: Eyesight Technologies

Nová technologie bude špehovat cestující v autech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete, jak jsme se dobře bavili nad sci-fi filmy jako Demolition man a nad tím, jak v nich vše funguje automaticky a chytré systémy ví vše o úplně všech? Tak přesně toho jsme se právě teď dočkali v reálném životě. A zatím se nám to vůbec nelíbí.

Článek

Aby bylo jasno, stále nevíme, k čemu jsou tři mušle, a budeme moc rádi, když nám to někdo z vás vysvětlí. Ovšem v tomto filmu nás zaujal i fakt, že automobil věděl, kdo jej řídí, jak dotyčné osobě nastavit teplotu, audiosystém, a hlavně ji uměl dopravit do cílového místa úplně sám. Jakkoliv jsme se nad tím dobře bavili, dnes nám humor došel. Auta totiž už sama jezdí a prostřednictvím nové technologie, o které vám dnes řekneme, o nás budou vědět opravdu úplně vše.

Naštěstí zatím tento systém není nijak zavedený a doufáme, že k tomu hned tak nedojde. Ale když vidíme ty pokusy o absolutní dohled, které se mazaně skrývají za slovo bezpečnost, nedivili bychom se tomu, kdyby se tyto snahy staly časem standardem. Novinku má na svědomí izraelská společnost Eyesight Technologies, která ji pojmenovala CabinSense. Jde vlastně o monitorovací systém pasažérů auta, který je dokáže ihned po usednutí na sedadlo detailně analyzovat.

A když říkáme detailně, myslíme to zcela vážně. Systém je schopen během několika málo sekund zjistit, jestli si do auta sedl muž nebo žena, jeho/její hmotnost, věk nebo výšku. Dokonce zvládne zjistit i zdravotní stav a třeba řidiče upozornit na to, že s chřipkou je vhodnější raději neřídit. Ovšem kromě toho také umí detekovat spícího cestujícího, který je na sedadle lehce zkroucený a deaktivovat mu airbag. Stejně tak umí airbag vypnout v případě detekce dětské autosedačky. Zároveň umí zjistit, jestli jsou cestující připoutaní a sedí bezpečně. Pokud ne, znovu na to bude upozorňovat.

Aby vše fungovalo, je potřeba základní údaje o pravidelných cestujících zadat do systému společnosti Eyesight Technologies. Díky tomu pak novinka bude schopna nastavit jejich oblíbenou teplotu v interiéru, zapnout oblíbenou hudbu nebo nastavit sedadla co nejbezpečněji s ohledem na výšku a hmotnost dotyčných osob ihned poté, co usednou. A jak jinak, všechen tento dohled je znovu zabalen do pojmů jako bezpečnost a pohodlí.

Ovšem nikdo zatím neřekl, jak budou všechna ta data chráněná, kdo k nim bude mít přístup a kde všude budou viditelná. A umíte si představit, že třeba vezete milenku na oběd a do systému se uloží její parametry (to zní fakt zvláštně), které si následně vytáhne vaše žena? Ano, to je trochu extrémní příklad, ale i to se může stát. Systém bude vědět, kdo jste, kam jezdíte, jestli porušujete předpisy, kouříte v autě nebo si třeba jen zpíváte. A to vše bude někde uložené. Také máte takový nepříjemný pocit v zátylku? Tohle je prostě Pandořina skřínka, která by podle nás měla zůstat zavřená.

Co si o takových vychytávkách myslíte vy? Nebo je taky vnímáte spíše jako „vychytávky“? Jsme zvědaví na vaše názory.

Reklama

Související témata:
Velký bratr
Načítám