Hlavní obsah

Niki Lauda leží v nemocnici po transplantaci plic

Foto: Shutterstock

Niki Lauda

Žijící legenda motorsportu, několikanásobný vítěz nejvyšší automobilové soutěže a muž, který přežil děsivou havárii, z níž si odnesl těžké popáleniny. Takto by se dal ve zkratce charakterizovat Niki Lauda. Jenže jen pár dní od dvaačtyřicátého výročí svojí nehody leží nyní Lauda v nemocnici po transplantaci plic.

Článek

Niki Lauda ve svých devětašedesáti letech už pochopitelně dlouho nezávodí, ovšem dodnes aktivně působí jako jeden z poradců a odborníků v rámci F1 týmu Mercedesu. Na tomto týmu zároveň vlastní i tržní podíl.

Před několika dny musel Lauda přerušit svojí dovolenou na Ibize, aby se odevzdal v rodném Rakousku do péče lékařů kvůli těžkému kašli. Jak se ovšem v nemocnici ukázalo, Laudu po 42 letech dostihlo rozsáhlé poškození plic během nehody na Nürburgringu v roce 1976. Lauda se tehdy nadýchal toxických výparů z hořící formule, a ačkoliv se ze své nehody zotavil až neuvěřitelně rychle a stihl ještě dojet sezónu, poškození jeho plic si po dekádách vybralo daň. Včera proto Lauda prodělal transplantaci.

Jak říká vyjádření z vídeňské nemocnice: „Kvůli vážnému stavu plic musel Lauda dnes podstoupit transplantaci v AKH Vídeň. Transplantace byla úspěšně provedena Walterem Klepetkem, primářem hrudní chirurgie, a Konradem Hotzneckerem.“

Další informace pochopitelně nepadly. Rodina zatím nechce podávat oficiální stanoviska a chrání své soukromí. My tedy můžeme jen doufat, že Niki Lauda i po letech zopakuje svůj velkolepý comeback do světa Formule 1. Snad mu nové plíce poslouží dobře.

Reklama

Související témata:
Operace
Načítám