Hlavní obsah

Nezastavitelný Sherp Ark uveze 22 lidí a dopraví je kamkoliv

Foto: Sherp ATV

Ruský offroad Sherp si od svého představení v roce 2015 vydobyl naprosto jedinečné renomé nezastavitelného stroje, který překoná jakýkoliv terén – písek i bláto, skály nebo led, dokonce i vodní plochy, které jednoduše přepluje. Je tak naprosto unikátním strojem na automobilovém trhu. Nyní přichází s další inovací, nad kterou budete zírat s otevřenou pusou.

Článek

Jestli má však Sherp nějaké omezení, tak je to (kromě nízké maximální rychlosti) především přepravní kapacita. Minimalistické rozměry, které jsou dané konstrukcí, pojmou dva členy posádky a dalších šest lidí dozadu (pokud se rádi tulí). Jenže co když potřebujete přepravit celou arktickou expedici na pól nebo velkou partu kamarádů s krabicemi vodky na tradiční hon/rybolov?

Sherp proto přišel s další promyšlenou inovací – novince říkají Sherp Archa (The Ark) a jeho zadní přívěsný modul pojme až 20 lidí. Ale pozor, nejde o obyčejný tažený přívěsný vůz. I kola modulu jsou totiž poháněná, takže Sherp Ark má pohon 10 x 10! Navíc všechna kola lze z kabiny řidiče podle potřeby ufukovat a nafukovat, což dále zlepšuje průchodnost terénem.

O pohon se stará silnější diesel 2,4 l s výkonem 74 koní a 280 Nm, což stačí na maximální rychlost 30 km/h na souši a 6 km/h ve vodě. Ano, ani Sherp Ark se nemusí bát vody, kola fungují stejně jako u kolesového parníku a díky pohonu 10 x 10 se z vody také dokáže vydrápat – dokonce i na ledovou plochu zamrzlého jezera, když na to přijde.

Přívěsný modul má ale daleko širší využití než jen přeprava osob, uveze totiž 3,4 tuny nákladu, takže může fungovat jako tahač nákladu dřeva nebo paliva, pojízdná nemocnice, laboratoř nebo obytný dům. Možnosti využití jsou stejně široké jako schopnosti Sherpa. Jeho tvůrci stále vymýšlejí, jak dál podpořit jeho univerzálnost, a jsme proto moc zvědaví, s jakým nápadem se vytasí příště.

Reklama

Načítám