Hlavní obsah

Nevěří nikomu, ujede každému. Černý mercedes je bestie

Foto: Bring a Trailer

Svého času stál tenhle mercedes asi 8 milionů korun, ale nabídl hodně kvalitní svezení

Slyšeli jste někdy o modelu Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series? Pokud ne, nastražte oči a uši, jde totiž o jeden z nejbestiálnějších vozů minulých let. Má více koní než kdejaké BMW nebo Audi a většinu moderních sporťáků slupne jako malinu. Unikátní vůz šel do aukce a prodal se jak jinak než za šílenou sumu.

Článek

Poměrně nenápadný mercedes z roku 2009 a s nájezdem necelých 17 tisíc kilometrů se může pyšnit masivní pohonnou jednotkou. Dvakrát přeplňovaný šestilitrový zážehový vidlicový dvanáctiválec je v dnešní hybridní době něco skoro až vulgárního.

Foto: Bring a Trailer

Díky monstróznímu výkonu koní se vůz mohl rovnat i supersportům

Navíc jde o SL 65 AMG z edice Black Series a těch se vyrobilo jen 350 kusů, z toho 175 z nich bylo určeno pro severoamerický trh. Původní cena nebyla kdovíjak nízká, přece jen zaplatit v roce 2009 sumu 304 350 amerických dolarů (tehdy asi 8 milionů korun) za kompaktní auto bylo poměrně zhýralé. Navíc vzhledově nešlo o nijak okázalý kus.

Foto: Bring a Trailer

Interiér je plný prémiových materiálů a technologií

Karbonová karoserie vozu nosí černý kabát, funkční difuzor a aktivní zadní křídlo, které prošlo nedávno repasí a re-synchronizací. Díky širšímu rozchodu kol se dopředu vejdou 19palcové disky s obutím o rozměru 265/35, zatímco vzadu najdete 20palcové ráfky s pneumatikami s rozměrem 325/30.

Foto: Bring a Trailer

Vůz je svými vlastnostmi schopen konkurovat dnešním výkonným sportovním autům

Černá je dobrá

V útrobách mercedesu pracuje ještě diferenciál s omezeným prokluzem i pětirychlostní AMG převodovka Speedshift, která přenáší sílu 1 000 Nm na zadní kola a ve spolupráci s 670 koňovým dvanáctiválcem vystřelí vůz z nuly na sto za 3,7 sekundy. Svého času jste na trhu moc rychlejších aut nenašli.

Uvnitř očekávejte jen to nejlepší – exkluzivní kůži, alcantarovou stropnici, uhlíkové vlákno, elektricky nastavitelná sportovní sedadla, moderní infosystém, prémiové hi-fi, CD i DVD měnič s kapacitou šesti disků, dvouzónovou automatickou klimatizaci, bezklíčový vstup a start a emblémy AMG.

Foto: Bring a Trailer

Motor 6.0 V12 se dvěma turbodmychadly nabídne výkon 670 koní

Proč tedy byla Black Series před koncem první dekády 21. století tak drahá? Auto je totiž o 250 kilogramů lehčí než sériový Mercedes-Benz SL 65 AMG a má větší turbodmychladla. Tím pádem je i onen mocný výkon o 58 koní vyšší než standard.

Foto: Bring a Trailer

Zadní křídlo se automaticky vysune při rychlosti 120 kilometrů za hodinu

O prodej vozu se postarala společnost Bring a Trailer a nový zájemce za něj zaplatil 185 tisíc dolarů, tedy zhruba 4,6 milionu korun. Nejde o málo peněz, ale té muziky, co nenápadná černá bestie nabízí, té se asi jen tak nedá nabažit.

Reklama

Načítám