Hlavní obsah

Nepoutáte se v autě? Po zhlédnutí těchto videí budete

Foto: BESIP

Že mají řidiči i spolujezdci v autě používat bezpečnostní pás, ví snad každý. Je to omíláno na každém kroku, přesto se však najdou lidé, kteří to nedělají. Vědí ale, co se děje na palubě vozu ve chvíli nárazu?

Článek

Oddělení bezpečnosti silničního provozu ministerstva dopravy na svém facebookovém profilu publikovalo tři videa, která ukazují, co se děje s pasažéry ve vozidle ve chvíli nárazu, pokud nejsou připoutáni nebo pokud má spolujezdec nohy na palubní desce. Videa vytvořená ve spolupráci s týmem Výzkumu dopravní bezpečnosti automobilky Škoda ukazují naprosto fatální následky absence bezpečnostního pásu.

Ačkoliv videa ukazují náraz v rychlosti pouhých 50 kilometrů za hodinu, nepřipoutané figuríny v nich létají vzduchem jako míčky při losování sportky. Podle BESIPu může dokonce nepřipoutaný dospělý člověk na zadním sedadle usmrtit i pasažéry jedoucí vpředu.

Kapitolou samou pro sebe je pak přepravování dětí. Že je dětská sedačka a používání zádržného systému v autě nutností, ukazuje také jedno z publikovaných videí. Tělo malého dítěte je navíc křehčí, a tím i náchylnější ke zranění. „Pokud převážíte dítě v automobilu, vždy používejte odpovídající a schválený dětský zádržný systém. Pořizujte vždy jen kvalitní dětskou sedačku schváleného typu s homologací, která zajišťuje správnou polohu a uchycení dítěte,“ doporučují odborníci z ministerstva dopravy.

Kromě jízdy bez zapnutých bezpečnostních pásů varuje BESIP i před zlozvykem v podobě nohou spolujezdce na palubní desce. Při nehodě jsou pak dolní končetiny pasažéra přímo zasaženy narázem a s největší pravděpodobností velmi vážně a bolestivě poraněny. „Nohy z okénka jsou pak na amputaci končetiny,“ varují odborníci z BESIPU v komentářích pod videem.

Správným poznatkem, který se objevil v komentářích od jednoho z čtenářů, je pak i upozornění na nezajištěné předměty v autě. Taková lahev plná vody odložená na platě nad kufrem se ve chvíli nárazu také dokáže změnit na smrtící zbraň.

A co vy? Používáte v autě bezpečnostní pás?

Reklama

Načítám