Hlavní obsah

Neparkujte na suché trávě, ať vám neshoří auto

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Stačilo jen zaparkovat na příjezdové cestě k lesu...

Jedete se koupat a zaparkujete na louce, nebo někde u silnice. Přesně v ten moment jste v těchto dnech jen kousek od toho, aby vám minimálně shořelo auto, nebo abyste rovnou způsobili masivní požár...

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil varování před rizikem požárů a také před vysokými teplotami, výstraha před požáry platí až do odvolání pro celé území České republiky. Meterologové proto doporučují nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. A hasiči dodávají - dávejte si pozor, kde parkujete!

Německá společnost Dekra provedla pokus, kdy zaparkovala auto na suché trávě. Během pár okamžiků se tráva vznítila od katalyzátoru a kdyby na místě nebyli připraveni hasiči, auto by shořelo na popel. Právě katalyzátor je nejteplejší součástkou výfukového potrubího a jeho vnější teplota dosahuje 180 stupňů Celsia. V létě se přitom na spoustě velkých akcí, nebo právě při návštěvě přírodních koupališť naprosto běžně parkuje na trávě. A ta je suchá jako troud... „Zatím jsme vyjížděli jen k požárům příkopů u silnice, které nejčastěji vzniknou tak, když někdo vyhodí z auta nedopalek, ale vznícení od výfuku auta je naprosto reálné riziko,“ upozorňuje dobrovolný hasič Jan Nahodil.

Nedávné masivní požáry v Řecku ukázaly, jak rychle se oheň může šířit suchou krajinou, mimo jiné tam shořely i stovky aut. Příčinou bylo neopatrné pálení klestí. Platí tedy, že byste v tomto období rozhodně neměli parkovat tam, kde je tráva vyšší a kde hrozí přímý kontakt s výfukovým potrubím. Platí to nejen na louky, ale i příjezdové cesty nebo krajnice. Pozor si dejte i na nerovném povrchu, nebo pokud máte auto s menší světlou výškou.

Reklama

Načítám