Hlavní obsah

Německé policii došla trpělivost s výraznými polepy aut

Foto: DPolG Hamburg/Twitter

Německá policie

Je to už pár let, co mezi milovníky aut všeho druhu frčí polepy karoserií barevnými fóliemi. Zatímco někteří mění vzhled své karoserie pomocí fólie jen decentně, jiní se nebojí pořádně experimentovat. A čím je polep výraznější, tím je dle autora lepší. Ovšem, ne vždy se takový experiment setká s pochopením.

Článek

Co se polepů aut týče, viděli jsme už hodně velkých zvěrstev. Pamatujeme si londýnské taxi, které bylo polepeno semišem. Jak to auto pak majitel udržuje při typicky britském deštivém počasí, to věru netušíme. Pamatujeme si ale i auta polepená gumovými medvídky nebo mincemi. No schválně, jak jinak byste to označili než jako zvěrstvo? Před nedávnem jsme pak psali o Lamborghini polepeném miliony krystalů Swarovski. Poslední dobou jsou ale v kurzu hodně výrazné barvy polepů. Svítivě zelené a růžové už jsou standard. Velcí experimentátoři jdou ale ještě dál, konkrétně k metalickým fóliím. Ty zajistí, že si vás na silnici každý všimne, jen ne všichni takový lehce kolotočářský styl kvitují s obdivem a nadšením.

Mluvíme konkrétně o německé policii, kterou auta polepená metalickou fólií pěkně štvou. Je to jen pár dnů, kdy se v Hamburku konala sešlost majitelů supersportů. Mezi účastníky byl i majitel lesklou zlatou fólií polepeného Lamborghini Aventador. U policistů vůz mnoho důvěry nevzbudil, rozhodla se jej tedy zkontrolovat. V prvé řadě šli hlavně po hluku auta za jízdy. Jenomže ten byl v normě. Pak vytáhli nařízení s názvem Lärm-Posing, které se dá přeložit jako „pózování za doprovodu hluku“. Jde o ten moment, kdy takové auto stojí v koloně a řidič párkrát na volnoběh prošlápne plynový pedál. Ovšem i to bylo v normě. A tak se rozhodli zakročit ještě jinou cestou.

Policisté usoudili, že fólie, kterou je auto polepené, je až příliš zlatá a odráží tak okolní světlo, což může vést k oslepení jiného řidiče a následně i k nehodě. Majitel Lamborghini musel odevzdat doklady, ale i auto, které bylo na blíže neurčenou dobu zabaveno. A nejde o ojedinělý případ! Německá policie má na upravená nebo prostě jen hlučná auta pořádně spadeno, protože další polepené auto bylo zabaveno jen před několika málo dny. Znovu jde o hamburský policejní sbor, který si tentokrát došlápl na Porsche Panamera taktéž oděné do lesklé zlaté fólie.

Když řidiče s tímto vozem policisté zadrželi poprvé, dali mu jen výstrahu s tím, že auto může oslňovat a fólii má okamžitě sundat. To ovšem dotyčný neudělal a po pár dnech policisty potkal znovu. To už s ním ale policisté neměli slitování. Zabavili muži doklady, registrační značky, klíče a nechali auto odtáhnout do svých garáží. K tomu všemu dotyčnému napařili pokutu v blíže nespecifikované výši. Policie pak majiteli jen řekla, že až fólii odstraní, auto mu bude vráceno. Ostatně, nakonec ji prý odstranil i majitel Lamborghini. Drsné, co myslíte?

Jak vnímáte užívání fólií na autě, někdy s už s celkem extravagantními motivy či barvami? Těšíme se na vaše názory a postřehy...

Reklama

Související témata:
Načítám