Hlavní obsah

Nemáte rádi BMW? Smůla, tuhle X7 nejde ani rozstřílet

Foto: INKAS

Že nemůže být BMW X7 ještě více nabubřelé? Ale kdeže, může, stačí ho jen opancéřovat

Když se vám znelíbí váš vůz, můžete ho prodat, hodit ze skály nebo třeba rozstřílet na atomy. Jenže pokud se rozhodnete skoncovat s tímhle BMW X7, upraveným od kanadské společnosti INKAS, máte smůlu. Pancéřovaný mastodont totiž odolá nejen projektilům ráže 7,62 mm, ale i explozi dvou ručních granátů. A co víc, pod jeho kapotou pracuje mocný benzinový osmiválec.

Článek

BMW X7 je, a buďme k sobě upřímní, více méně jen pro movitější klientelu, která z nějakého důvodu vyžaduje šest nebo sedm míst k sezení a vůz prémiové třídy. Byť s primárním obchodním zacílením na Spojené státy americké se masivní SUV s ledvinkami o velikosti hrošice XXXL začalo nabízet také v Evropě.

A až nyní, tedy v roce 2021, zahájila kanadská společnost INKAS prodej plně pancéřované verze, vhodné například pro důležité diplomaty, vysoce postavené politiky, úspěšné obchodníky nebo zkrátka pro lidi, které potřebujete dostat z bodu A do bodu B živé.

Foto: INKAS

Rychle, komfortně, a ještě přežít? Nabízí se řešení ve formě pancéřovaného BMW X7

Tomu odpovídá základní výbava zahrnující kupříkladu kompletní balistickou ochranu prostoru pro posádku, řídicí jednotky vozu a baterie. Dále se můžete těšit na zesílené odpružení, neprůstřelná skla, posílené dveřní panty i nosné prvky karoserie, a rovněž na odolné pneumatiky typu runflat.

Přiložené oficiální fotografie odhalí, že šikovní inženýři mysleli během vývoje skutečně na všechno. Upravená je jak těsnění kolem dveří nebo oken, tak třeba samotný zavazadlový prostor, disponující navíc bytelnou přepážkou a malým průhledovým okénkem.

Foto: INKAS

Zezadu vůz působí nenápadně. Až otevření zavazadelníku odhalí neprůstřelnou přepážku

Volitelně lze auto vylepšit dodatečným pancéřováním, přepracovanou brzdovou soustavou, samohasící technologií, vnitřním interkomem, systémem nouzového osvětlení, nočním viděním, obranou kouřovou clonou, filtrací vzduchu či třeba speciálními disky do velmi náročných podmínek.

Pod kapotou standardní varianty pracuje přeplňovaný benzinový řadový šestiválec o výkonu 340 koní, nicméně na přání lze zocelené BMW X7 vybavit dvakrát foukaným zážehovým vidlicovým osmiválcem, naladěným na 530, respektive až na 621 koňských sil. Řazení pak vždy obstarává automatický osmikvalt, posílající vyprodukovaný točivý moment na všechna čtyři kola.

Foto: INKAS

Uvnitř jde o bavorák se vším všudy

Vnitřní výbava je klasika BMW, takže serepetičky, kamery, kůže, lasery, masáže, klimatizace, konektivita, adaptivní tempomat, asistenti – no však to znáte z našich testů bavoráků.

Zástupci firmy INKAS tvrdí, že jde o svého druhu první pancéřované BMW X7 na světě, které díky balistické ochraně šestého stupně (CEN 1063 BR6) zaručí odolnost proti projektilům ráže 7,62 mm a explozi dvou ručních granátů typu DM51 naráz.

ModelBMW X7Pohon4x4
KaroserieSUVDélka5 163 mm
Balistická ochranaBR 6Šířka1 998 mm
Motor3.0 l R6 nebo 4.4 l V8Výška1 805 mm
Výkon R6 340 kRozvor3 103 mm
Výkon V8530/621 kMíst k sezení6 až 7
PalivobenzinObjem palivové nádrže83 l

Vzhledem k tomu, že tito Kanaďané mají v portfoliu nespočet obrněných sedanů, SUV, limuzín, dodávek nebo různých speciálů, tak není s podivem, že do rodiny odolných motoristů přibyl ještě největší model mnichovské značky BMW.

Foto: INKAS

BMW X7 nabídne 6 až 7 míst k sezení

A cena? Obyčejně se o ní nemluví, protože na takový vůz buď máte finance, takže vás částka nezajímá, anebo nemáte, a to zase nejste zajímaví vy pro úpravce.

Ze zkušeností s minulými přestavbami víme, že pouhé pancéřování stojí v přepočtu asi 2,8 milionu korun. Když zohledníme zámořskou základní cenu vozidla činící 1,6 milionu korun, respektive 2,13 milionu korun za V8, zjistíme, že tahle neprůstřelná legrace bude stát těžce přes čtyři miliony, a to se pořád bavíme o naprostém základu.

Pokud si totiž fakt hodně navymýšlíte, může konečná faktura hravě přešvihnout cifru 20 milionů korun. Ale víte jak, papírovými bankovkami střely nezastavíte, kvalitním pancířem však ano…

Reklama

Načítám