Hlavní obsah

Největší silniční dírou v České republice se letos stává...

Foto: Shutterstock

Jízda po českých silnicích není nikdy nudná a jednotvárná, vždy jste ve střehu kvůli výmolům, mezi kterými musíte obratně prokličkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už poosmé hlasovali motoristé v anketě o nejhorší silniční úsek v České republice. Letošním vítězem se stal notoricky známý úsek v obci Lhota Rapotina na Blanensku, který byl poprvé nahlášený už v roce 2013 s výmluvným komentářem: „Dva výmoly podobné spíše výkopu“. Letos už byl zmiňovaný úsek opravován dvakrát, což je taky vcelku trefná výpověď o stavu českých komunikací.

Článek

(Ne)kvalita českých silnic je pověstná. Nové povrchy se objevují jen na hlavních tazích, zbytek se záplatuje, jak to jen jde. Často stylem záplata na záplatě, takže povrch vypadá jako z filmu 50 odstínů šedi, jen bez pout a bičíků. Příběhy poškozených ráfků a proražených pneumatik by vydaly hned na několik knih. Ostuda. Právě proto vznikl projekt Výmoly.cz, který se snaží propojit motoristickou obec se silničáři a urychlit opravy kriticky poškozených úseků.

Funguje to tak, že motoristé prostřednictvím webové stránky Výmoly.cz nebo mobilní aplikace nahlašují silnice v mizerném stavu a silničáři je pak upřednostňují při plánování oprav. Statistiky ukazují, že to skutečně funguje. „Během ročníku 2018 upozornili motoristé na téměř tisíc silničních úseků, které vyžadují opravu. Přes 38 % z nich se už přitom renovace dočkala. Proti loňským 34 % jde o pozitivní navýšení,“ říká Jan Marek z pojišťovny Generali. Za osm let celého trvání projektu nahlásili motoristé přes 7 600 silničních výmolů, více než 45 % z nich je k dnešnímu dni opraveno.

„Hlavním cílem projektu Výmoly.cz je efektivní spolupráce mezi silničáři a řidiči. Naším cílem není kritizovat práci silničářů, ale pomocí efektivního komunikačního kanálu právě spojovat motoristy a správce silnic,“ připomíná Petr Čaník z projektu Výmoly.cz. Smysluplnost projektu potvrdilo i ministerstvo dopravy, které poskytlo záštitu pro letošní rok prostřednictvím BESIPu. V projektu je zapojená také pojišťovna Generali, která si moc dobře uvědomuje, že vyšší kvalita silnic může snížit míru poškození vozidel, které po nich jezdí. „Průměrně taková ´srážka se silnicí´ přijde až na 40 tisíc korun. S tím, jak přibývá čidel, senzorů a elektronických pomocníků v autech, očekáváme, že výše škody poroste,“ doplňuje Jan Marek z pojišťovny Generali.

Do projektu se již zapojilo přes 5 000 aktivních uživatelů, takže pokud mezi nimi nejste, rychle to napravte, můžete tak pomoci zlepšit kvalitu silnic ve vašem okolí. Držme si palce, ať jsou silničáři nejen dost akční, ale i kvality práce dbalí a nemusí tudíž všude díry a výtluky jenom plátovat!

Reklama

Související témata:
Načítám