Hlavní obsah

Nejúžasnější oslava rally legend v San Marinu!

Foto: Archiv Garáž.cz

Již za pár dní se znovu otevřou brány olympijského stadionu v San Marinu a v celém údolí pod horou Monte Titano zazní řev závodních motorů. Rallylegend byla první, která vrátila na trať ve velkém množství historická monstra skupiny B, a dnes se těší obrovské popularitě - nejenom v Česku.

Článek

Od doby, kdy se hlavním sponzorem soutěže stal Volkswagen, událost jenom vzkvétá a každý rok je větší a pompéznější. Sice už tak trochu vymizel původní duch "kamarádského srazu o víkendu", ale stále se jedná o nejlepší akci svého druhu. Jako jedno z nosných témat na letošní rok je připravena oslava 40 let od vzniku prvního Golfu GTI. Volkswagen přiveze na start několik rally Golfů ze své sbírky a očekává se také výstava mapující historii tohoto zakladatele kategorie hot-hatch.

Foto: Archiv Garáž.cz

Co se týče tratí, tak pořadatelé letos neexperimentovali a jedou se klasické RZ v tom nejlepším směru. Páteční shakedown a první zkouška se tak jedou ve směru "do kopce" na známém diváckém místě v údolí, které je vždy plné kempujících fanoušků. Sobotní Piandavello a Le Tane doplňuje okruhová The Legend jedoucí se proti směru hodinových ručiček. V neděli se jede znovu okruhové The Legend a klasika San Marino.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na startu nebudou chybět legendy jako Gronholm (s Polem WRC), Kankkunen, Biasion nebo Alister McRae, ale také oblíbení baviči Diana, Klausner, nebo moje osobní hvězda loňského ročníku - Hayden Paddon. S Hyundai i20 WRC dokazoval neustále, že i poslední WRC umí jezdit bokem. Pozornost si určitě zaslouží také otec Valentina Rossiho Graziano, nebo místní borec Stefano Rosati s černým Talbotem.

Foto: Archiv Garáž.cz

České zastoupení bude letos trochu menší, Invelt přiveze Corollu WRC pro Jiřího Jírovce a BMW M3 pro Václava Pecha. Štepán Vojtěch ukáže svoji 206WRC v továrních barvách a s Fabií WRC od Profika se vrací Miroslav Plíhal. Všechny doplní Jiří Perník na Škodě 130LR. Rallylegend jsou stále akcí s neuvěřitelnou atmosférou, tři dny kempování uprostřed nádherné Itálie a ty nejlepší skvosty na trati, co víc si přát. My tam budeme také.

Autor: Petr Stejskal

Reklama

Načítám