Hlavní obsah

Nejspolehlivější ojetá auta do 400 tisíc?

Foto: pxhere.com

Nejspolehlivější ojetá auta?

Máte 400 tisíc a potřebujete spolehlivé auto? Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports sestavila seznam doporučených ojetin, kdy byl kladen důraz hlavně na kvalitu a atraktivitu jednotlivých modelů v době jejich prodeje, ale taky na jejich spolehlivost po letech provozu. Z 36 vozů v jednotlivých kategoriích jich hned 32 pochází od japonských automobilek.

Článek

Při nákupu ojetého vozu zákazníci požadují jistou kvalitu a spolehlivost, což jsou pro ně klíčové vlastnosti. Seznam proto zahrnuje vozy, které za maximální cenu 400 tisíc korun i po letech provozu stále nabízejí vysokou bezpečnost a bohatou výbavu. Zpráva Consumer Reports vznikla na základě testů a odpovědí tisíců uživatelů daného modelu všech generací, shromažďovaných po řadu let. Výsledkem je seznam nejlepších ojetých automobilů z let 2008 až 2017.

Přestože výzkum probíhal na americkém trhu, absolutní většinu výsledného žebříčku tvoří japonské modely, přičemž mnohé z nich se nabízejí i v Evropě. Hned dvanáct modelů jsou toyoty, pak najdete v žebříčku pět modelů Lexus, čtyři hondy, tři mazdy, dvě infiniti a jedno subaru. Zpráva hovoří také o dalších japonských značkách, které se v Evropě neprodávají a patří do velkých automobilových koncernů, jako je Scion nebo Acura. Jedinými nejaponskými značkami jsou Mercedes, Kia a Pontiac – v žebříčku má každá po jednom modelu.

V kategorii menších vozů zvítězily mimo jiné modely Honda Jazz, Kia Soul, Mazda 3, Toyota Corolla a Toyota Prius. Vedle nich se v žebříčku objevily ty, které nejsou v Evropě dostupné, jako Toyota Matrix, Scion xB a Pontiac Vibe. Seznam nejlepších velkých vozů tvoří Toyoty Avalon a Camry, Honda Accord a Mazda 6. Nejspolehlivějšími rodinnými minivany jsou globální model Toyota Prius+ a americká Toyota Venza.

V kategorii luxusních aut se na čelních pozicích umístily Lexusy CT 200h, ES, GS a LS, Infiniti G a M, Mercedes třídy E a Acura Tl a TSX. Ze sportovních vozů tu jsou Toyota GT86 (dříve v USA nabízená jako Scion FR-S) a sesterská konstrukce vytvořená ve spolupráci s Toyotou – Subaru BRZ. Pokud jde o SUV, k nejspolehlivějším patří Toyota RAV4, 4Runner, Highlander a Sequoia, Mazda CX-5, Lexus RX, Honda CR-V, a také Acura RDX. Mezi pickupy rovněž vyhrály japonské modely: mohutná Toyota Tundra a Honda Ridgeline.

Nejlepší auta do města: Tohle je výběr pěti aut do 400 tisíc korun, které se dají koupit v Evropě!  

Mazda 3 (modely z let 2009 až 2017)

Její největší předností je radost z jízdy, a to hlavně díky dobře nakalibrované soustavě řízení a zavěšení a živým motorům. S průměrnou spotřebou kolem 7 l/100 km je Mazda 3 jedním z nejúspornějších kompaktů na trhu. Nabízí také luxusní výbavu, obvykle rezervovanou pro vozy vyšší třídy, jako třeba multimediální systém s velkou obrazovkou a četné systémy aktivní bezpečnosti, například monitorování mrtvého úhlu.

Foto: Mazda

Mazda 3

Toyota Corolla (modely z let 2008 až 2017)

Kompaktní sedan s dobře odhlučněným interiérem, který vyniká dobrou ovladatelností a poddajným podvozkem. Standardní výbava nejnovějších modelů nabízí rádio s dotykovým displejem a připojením pomocí Bluetooth a automatickou klimatizaci. Zadní sedadla patří k nejprostornějším ve své třídě. Za nejspolehlivější se považují modely dvou generací, z let 2008 až 2017. Vozy vyráběné v letech 2014 až 2017 se vyznačovaly nízkou spotřebou pohonných hmot a ve své třídě nejvyšším počtem míst v kabině. Největší výhodou je velmi pohodlná jízda a intuitivní ovládání.

Foto: Toyota

Toyota Corolla

Toyota Prius (modely z let 2008 až 2015)

Vlajkový hybrid Toyoty dokázal v testech ekonomické jízdy Consumer Reports jezdit průměrně za 4,5 l/100 km, a vůbec celkové proovozní náklady jsou u Priusu považovány za největší výhodu. Nejvyšší ocenění, jde-li o spolehlivost, získaly modely z let 2008 až 2015, tedy III. generace Priusu. Oproti II. generaci se zvýšila úroveň bezpečnosti a zlepšila mimo jiné i pozice za volantem. Standardem se stala kontrola trakce, pod kapotou je silnější motor. Jízda na elektrický pohon je možná při maximální rychlosti 50 km/h. Mezi největšími výhodami se uvádí snadné řízení, praktičnost, spolehlivost a nízké provozní náklady.

Foto: Toyota

Toyota Prius

Honda Jazz (modely z let 2009 až 2013)

Honda Jazz je šikovné auto s nízkými provozními náklady, které díky promyšlené multifunkční konstrukci skládacích sedadel umožňuje všestranné využití na úrovni malého SUV. Výhodou Hondy Jazz je pevné zavěšení kol a rychlá reakce na pokyny řidiče. Minusem je hlučnost kabiny, která Jazz diskvalifikuje pro jízdy na delší vzdálenosti. Vlažného hodnocení se dočkala i pozice řidiče za volantem a srozumitelnost obsluhy palubního audiosystému.

Foto: Honda

Honda Jazz

Kia Soul (modely z let 2010 až 2016)

Nabízí prostorný interiér a skvělou viditelnost všemi směry, takže tento crossover představuje dobrou alternativu i pro větší SUV. Zavěšení je pevné a řízení uspokojivé. Výkon dodávaný čtyřválcovým motorem o objemu 2,0 l je pro tento vůz vyhovující, ve verzi 1,6 l turbo s výkonem 201 koní však počítejte s vyšší spotřebou paliva.

Foto: Kia

Kia Soul

Reklama

Načítám