Hlavní obsah

Nejrychlejší SUV světa vznikne pod značkou Lister

Foto: Archiv Garáž.cz

Nenápadná zpráva s jednou fotografií na stránkách britského Listeru předznamenává nejrychlejší auto segmentu SUV na světě. Doposud tohle prvenství patří Lamborghini Urus, které jede přes 300 km/h.

Článek

Na první pohled je vám i z jedné malé fotky asi jasné, ze kteréo auta bude nové SUV Listeru vycházet. Ano, je to Jaguar F-Pace, konkrétně varianta SVR s osmiválcem. Ta má v sériové podobě 550 koní z kompresorem přeplňované jednotky. To stačí na maximálku 283 km/h a zrychlení na stovku za 4,1 sekundy. Jenže u Listeru to těmito hodnotami končit rozhodně nebude.

Má se totiž jednat o nejrychlejší SUV světa, což by znamenalo maximální rychlost přes 305 km/h. Dopomoci k tomu má výrazný výkonový doping vozu, a to na více než 500 kW, což je přes 680 koní. Nebude to však auto pro každého, všechny moderní Listery jsou totiž limitované vozy. Kupé na základě F-Type bylo jen 99 kusů, tohoto SUV pak má vzniknout 250 kousků. Již podle prvních fotografie pak můžeme říci, že se těšíme na styling tohoto modelu, protože agresivní bodykit vypadá na části boku a přídě velmi dobře.

Lister pak plánuje ještě stavbu supersportu s kompresorem přeplňovaným dvanáctiválcem o výkonu okolo 1000 koní, avšak v počtu pouze jednotek kusů.

Reklama

Načítám