Hlavní obsah

Nejrychlejší SUV světa bude nejprodávanějším Lamborghini

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle je Urus, nejrychlejší SUV světa, které jede až 305 kilometrů v hodině. Zároveň je to auto, které se v následujících letech zcela jistě stane tím nejprodávanějším Lamborghini. Techniku přitom sdílí s ostatními vozy koncernu.

Článek

Lambroghini oficiálně představilo auto, kvůli kterému muselo zdvojnásobit výrobní plochu závodu v Sant Agatě. SUV Urus je nejrychlejším autem svého druhu, stovku zdolá za 3,6 sekundy a maximální rychlost činí 305 km/h! Na dvoustovce je pak za 12,8 sekund.

Foto: Archiv Garáž.cz

To vše díky čtyřlitrovému přeplňovanému osmiválci, který dává výkon 650 koní a točivý moment 850 N.m. Tento motor, pouze však ve slabším provedení, již můžete znát, pyšní se jím kupříkladu Porsche Cayenne a Panamera Turbo. Ostatně celá podvozková platforma Urusu je sdílená s Cayennem či Audi Q7. Pohon všech kol standardně dává 60% výkonu na zadní nápravu, v případě potřeby to však může být až 87% dozadu či naopak 70% dopředu. 

Stejně jako Cayenne, i Urus má natáčení zadní nápravy pro zlepšení agility vozu. To se bude hodit, protože Urus není žádný drobek. Má třímetrový rozvor, na dálku měří přes 5,1 metru a široký je lehce přes 2 metry. Hmotnost se pohybuje okolo 2200 kg. Vzhled auta je přitom pořádně ostrý a vůz působí nízkým dojmem.

Foto: Archiv Garáž.cz

V interiéru najdete displeje z Porsche Panamera a také celou řadu tlačítek pro nastavení auta. Je zde velké množství jízdních režimů, které jsou pojmenovány italsky, takže očekávejte kupříkladu režimy Neve (sníh), Terra (offroad), Sabbia (písek) či Ego (individuální nastavení). Cena auta je zatím vyčíslena na 205 tisíc euro v základním provedení, přičemž očekávat lze tučné příplatky.

Reklama

Načítám