Hlavní obsah

Nejrychlejší sanitka – v Anglii používají Octavii RS!

Foto: Škoda UK

Nejrychlejší sanitka

Když jde o opravdu rychlou dopravu záchranářů na místo určení, vede nejrychlejší cesta vzduchem. Jenže co když to letové podmínky nedovolují? Nízká oblačnost, silný vítr a aktuálně třeba namrzající déšť jsou záležitosti, které „křídlům“ příliš nesvědčí, natož vrtulníkům. Londýnská záchranná služba však má pro českého občana příjemně překvapivé řešení.

Článek

O životě aktérů dopravní nehody často rozhodují pouhé sekundy. V Londýně tedy vsadili na svižný dopravní prostředek, který zároveň bude schopný odvézt nezbytnou výbavu pro vykonání práce záchranářů. Volba tedy padla na Octavii RS Combi!

Pro upřesnění jde o Octavii RS 245, takže o silnější variantu. V záloze je pak ještě SUV Kodiaq. V současnosti Londýnská záchranná služba používá tři Octavie RS a dva vozy Kodiaq s pohonem 4x4.

Ví to možná málokdo, ale partnerství Škody a londýnské záchranky už trvá přes 12 let, přičemž automobilka zpravidla poskytuje 5 vozů, které se „točí“ po třech letech. Kdy škodovky vyrážejí do akce? Děje se tak v případě, kdy povětrnostní podmínky nedovolují vzlet dvou helikoptér, které londýnští záchranáři používají.

Helikoptéry i auta spadají pod Zdravotnickou záchrannou službu města Londýn, což dělá přibližně 5 000 telefonátů denně. A jelikož Octavia Combi nabízí zavazadlový prostor s kapacitou 610 litrů, není divu že si právě ji vybrali pro převoz vybavení nezbytného pro záchranu životů. „Londýnská ambulance vyžaduje vysoké nároky a jsme opravdu rádi, že naše auta si pod nátlakem vedou velmi dobře,“ dodává Henry Williams, vedoucí britského dealerství značky Škoda pro Spojené království.

Spolupráci s mladoboleslavskou automobilkou si pochvaluje taky Paul Smith, vedoucí vozového parku londýnské záchranky: „Helikoptéra se dokáže k pacientům dostat v řádu minut, ale naše svižná a spolehlivá auta nám umožňují rychlé nasazení za všech povětrnostních podmínek. Výkonnost a spolehlivost škodovek naplňuje naše očekávání a budeme rádi, když příště budeme moci smlouvu opět prodloužit.“

Reklama

Načítám