Hlavní obsah

Nejošklivější SUV světa odolá střelám z AK-47 a granátům

Foto: Inkas

Bentley Bentayga patří vzhledově k velmi osobitým automobilům, ale co byste řekli na pancéřové provedení?

Kanadská společnost Inkas má v portfoliu další kousek. Tentokrát jde o jedno z nejošklivějších aut světa – model Bentley Bentayga. Čemu všemu luxusní SUV s dvanáctiválcem odolá a kolik stojí?

Článek

Kanadská společnost Inkas, která se zabývá pancéřováním luxusních vozidel, má nově v nabídce obrněné Bentley Bentayga – jeden z nejprodávanějších sériových modelů značky. Auto splňuje balistickou ochranu na úrovni CEN 1063 BR6. Ta standardně zahrnuje ochranu palivového systému, akumulátoru a elektronických součástek uvnitř vozu. Dále se bavíme o kompletní ochraně karoserie celého SUV – od podlahy až po střechu.

Foto: Inkas

Bentley Bentayga

Inkas Bentayga odolá střelám z útočných pušek na bázi ruského modelu AK-47 (Kalašnikov) a severoamerické AR-10. Pokud by na vás letěly dva standardní ruční granáty typu DM51, můžete být v klidu, Bentley odolá. Další výbava zahrnuje nouzové osvětlení namontované za přední masku chladiče, sirénu a soupravu aktivních reproduktorů.

Foto: Inkas

Bentley Bentayga

Dále je možné vozidlo vylepšit ochranou výfukového potrubí, systémem kouřové clony, samohasicí technologií motorového prostoru a elektrickými klikami. Jak funguje poslední zmíněná položka? Představte si padoucha, který chce neoprávněně otevřít dveře vašeho Bentley. Namísto uvítání dostane do těla volty nabité pozdravy.

Foto: Inkas

Bentley Bentayga

SUV zvládne také lehký terén a poskytne svému řidiči ještě větší jízdní pohodlí díky vylepšenému čtyřúrovňovému vzduchovému odpružení. Podvozek navíc ještě udržuje v rovnováze 48voltový aktivní stabilizátor.

O pohon se stará dvakrát přeplňovaný šestilitrový dvanáctiválec poskládaný do tvaru W, který nabídne výkon přes 600 koní a 900 Nm točivého momentu. Síla putuje na všechna čtyři kola skrze osmirychlostní automatickou převodovku.

Foto: Inkas

Bentley Bentayga

Obrněné Bentley si zachovává svůj klasický vzhled, ručně zpracované materiály, dřevěné doplňky a hliníkové výdechy topení. Dále uvnitř najdete osmipalcový infosystém, adaptivní tempomat se senzory vpředu a vzadu, asistenta pro udržování v jízdních pruzích, monitorování vozidel ve slepém úhlu a mobilní konektivitu včetně služeb Apple CarPlay nebo Android Auto.

Osobité Bentley Bentayga v pancéřovém provedení rozhodně není levné, protože stojí v přepočtu asi 11,6 milionu korun. A to je vážně hodně peněz. Na druhou stranu SUV nabídne luxus, prestiž, a především kvalitní ochranu celé posádky. A o to u obrněných aut jde, ne?

Reklama

Načítám