Hlavní obsah

Nejošklivější auto, jaké jsme dnes našli na internetu

Foto: eBay

Pytlíky na zvracení do pohotovostní polohy: seznamte se s Dodge Omni 024 DeTomaso

Brouzdat bezcílně po internetu, to je jako poznávat svět z pohodlí vyhřátého bytu a rozvalený v kancelářské židli. Můžete navštívit nádherná místa, seznámit se s úžasnými lidmi, poznat dosud nepoznané… Ale jindy, jindy narazíte jen na samé fake news, internetové diskutéry, porno se zvířaty nebo třeba tenhle ohavný 1980 Dodge Omni 024 DeTomaso.

Článek

Tahle odpudivá červeno-černá věc je Dodge Omni 024, produkt ropné krize sedmdesátých let, kdy se to v Americe ošklivými auty se zoufalými motory jen hemžilo. Dodge si, stejně jako všechny ostatní automobilky, preventivně utahoval opasek, a proto mělo tohle „sportovní“ kupé pohon předních kol a podměrečný čtyřválec 1,7 l od Volkswagenu s mrzkými 70 koni. Navíc s kraťoučkým rozvorem na malinkých kolech vypadá, jako by se někomu scvrknul v pračce. Nasadit mu černou latexovou masku na čumák byla už jen rána z milosti…

Tak teď, když jste si byli ublinknout, si můžeme říct tu nejhorší část příběhu – tohle nechutné auto je extrémní rarita na úrovni Ferrari F40! Lee Iacocca moc dobře věděl, že jeho tým postavil odporný krám, který nikdo nekupoval, tak poprosil Alejandra DeTomaso, tehdejšího slavného tvůrce italských sportovních aut (v 70. letech postavil dodnes obdivovanou Panteru), aby Omni 024 alespoň trochu ozvláštnil.

Foto: Dodge

Kvalitní fotka dokáže divy – takhle nevypadá Omni 024 DeTomaso tak odpudivě...

A tak vzniklo Omni 024 DeTomaso vylepšené o výrazné barvy laků (červená nebo žlutá), kontrastní černé prvky (přední spojler, gril chladiče, nástavce blatníků, žaluzie na oknech), chromovaný rám kolem střechy, litá kola a spoustu „vkusných“ nápisů DETOMASO. Tenhle optický balíček byl namontovaný v roce 1980 na pouhých 1 333 kusů Omni 024 (čili skoro stejně jako Ferrari F40), dalších 619 byla verze z roku 1981 se silnějším motorem 2,2 l od Chrysleru s masivními 84 koni.

Foto: Dodge

Pro srovnání fotka základního Omni 024 bez optického balíčku DeTomaso

Ten kousek nahoře je zrovna na prodej na eBay za 3 000 USD, kdybyste měli zájem. Tedy, na radost za volantem to nebude, na slastné pokoukání taky ne, ale jako investiční auto má Dodge Omni 024 DeTomaso jistý potenciál. Pokud by se tedy v budoucnu našel nějaký blázen (ideálně slepý a bez řidičáku), který by ho od vás koupil… Držíme palce (ať si to ještě rozmyslíte)!

Reklama

Načítám