Hlavní obsah

Nejlepší káry hudebních klipů české i slovenské produkce

Foto: Archiv Škoda Auto a. s.

Škoda Felicia na náš titulek patří. Je hrdinkou hned dvou z vybraných legendárních hudebních klipů s automobily

I když se nám to nezdá, trávíme v autech hromadu času. Ti šťastnější z nás poslouchají při jízdě koncert vytočeného italského dvanáctiválce, my ostatní si pustíme alespoň rádio. Dnešní článek bude o autech jen okrajově, protože podnikneme výlet do světa hudby a popových klipů. Nebojte, v průběhu textu i přitvrdíme a knoflíkem otočíme „volume“ pořádně doprava.

Článek

Milan Chladil jezdí jen bez nehod

Bez téhle písničky a úžasného klipu z roku 1961 by článek s tímto titulkem nemohl ani vyjít. Komik Jaroslav Štercl na svém mopedu v pohodě stačí nejkrásnějšímu československému automobilu Škodě Felicii. Tu řídí Milan Chladil doprovázen slečnou, na jejíž účet si prostořeký mopedista ještě udělá legraci. Jazzově laděná písnička s vtipně vloženými replikami rozhovoru je zkrátka nestárnoucí klasikou.

Moped na konci klipu odvážně podjede stažené šraňky, což by dneska snad ani seriózně natáčet nešlo. Ironií je, že ani dnes, po takřka šedesáti letech, se z Dejvic, kde budete po páté, neocitnete v Brně před šestou, pravděpodobně ani ne před osmou… Tehdy bývaly silnice prázdné a auta pomalá, dnes jsou auta rychlá, zato silnice přecpané.

Otázky od Olympicu a první drift v Čs. televizi

„Plešatá zpěvačka“, jak Petra Jandu ve svých zápiscích tradičně přezdíval František Ringo Čech, tu nesmí chybět. Na rozdíl od mnoha jiných tehdejších interpretů, Olympic skládal svou vlastní hudbu i texty, které kromě Petra Jandy psal zejména Zdeněk Rytíř. Proč jsem vybral zrovna poetický folkový „ploužák“, píseň Otázky? Ke klipu mám osobní vztah. Totiž členové kapely Olympic zjevně vlastnili v zimě 1970/71, kdy se klip k písničce pro tehdejší MoDo Revue natáčel, stejná auta, jaká jsem jednou měl i já.

Simca 1301 byl můj první veterán, byla zelená, sehnal jsem ji v Doksech a stála pár korun. A bleděmodrou Cortinu 1300 jsem koupil potom. Škoda, že je klip černobílý, takže si barvy můžu jen domýšlet, nicméně pěkný přetáčivý „drift“ na kluzkých kočičích hlavách v podání Cortiny nemá chybu. Zrovna tak kožich Petra Jandy, za který by se nemusel svého času stydět ani Leoš Mareš, je další atrakcí krátkého filmového spotu. Legrační je navíc vidět, na jakých pneumatikách se tehdy jezdilo i v zimě. Už si to zkrátka dnes ani v nejmenším nedovedeme představit.

Karel Gott a záhadná dívka závodník

Ještě tak, aby tu chyběl Zlatý slavík! Ale aby to neměl úplně jednoduché, vybral jsem klip, který kdyby dnes sám viděl, bude se celé té scéně upřímně smát spolu s námi. Neznámá (alespoň pro mne) fanynka to za volantem vážně umí, zatímco „mistr“ se zběsilé jízdy v legendární Felicii celkem bojí. Hitmaker si pro klip, který vznikl v roce 1983, vybral slavné reggae Eddieho Granta „I don’t wanna dance“. Podle dostupných informací byl vysílán bez repríz v hudební show „Přesně ve dvě“ a uvedený Jiřím Krampolem. Zlatý slavík zkrátka uměl rock’n‘ roll, procítěnou baladu i rozverný song od chlapíka s dredy ve vlasech. Ale přesuňme se konečně do modernějších dob…

Tři sestry, dálnice číslo jedna a náš slavný „harlej king“

V jednom rozhlasovém rozhovoru totiž Lou Fanánek Hagen prozradil Lucii Výborné, že jim ten silný refrén zkrátka lidi zpívají na koncertech špatně. Pochopitelně ve skladbě Pijánovka z alba Švédská trojka, které už je mimochodem přes čtvrt století staré, o žádné Harleye Davidsony nejde. Láďa je totiž „highway king“ i s tím jeho vyhlídkovým autobusem, ve kterém cestuje celá slavná česká kapela po neméně slavné dálnici D1. Legraci z mizerného stavu naší nejvytíženější spojnice mezi Prahou a zbytkem světa (ehm… Moravou) si dělala veřejnost už tehdy.

„Brďokoky“ a neříkejte, že nevíte, co to slovo znamená!

No, a když jsme u toho silného refrénu, kdo jiný ho má než nejlepší slovenská punkrocková kapela Horkýže slíže. Překvapivě už existuje taky přes čtvrtstoletí. A jestli něco dnes spojuje Čechy a Slováky, pak dozajista to, že bychom všichni šli bez váhání na jejich koncert. A když si v roce 2002 opatřili pro klip písně do alba Kýže sliz (česky něco jako „Kdeže nudle“) Škodu 100L, nemohou v tomto článku chybět. A teď si představte, že ta škodovka je úplně bez střechy a nalakovaná na růžovo. „Ty brďo fakt, no ty koky…

Jsme národ hrdejch pepíků a taky trochu „Wohnouti“

Singl z Alba Karton veverek z roku 2009 od punkové kapely Wohnout se vážně povedl. Nejsledovanějším klipem je pochopitelně „Svaz českých bohémů“, ale Marek Taclík v roli řidiče fantasticky otuněného Rapida 130 z klipu Pepíčci, je zkrátka boží. Tohle dílko do našeho článku patří nejen díky dnes „investiční“ škodovce pocházející z doby, kdy stále většina předsedů JZD věřila v „perestrojku“, ale i díky skvělým replikám v textu. Jsme zkrátka národ „českých pepíků“, kde zbytek celý rodiny vytváří „fáčkem“ zplodiny, jak zpívá autorská dvojice Jana a Matěje Homolových. Celých deset let starý klip je stále nesmírně aktuální.

Rytmus: AKM a jeho Škoda 1203

Patrika „Rytmuse“ Vrbovského by si jeden představil za volantem, respektive spíš na zadní sedačce eskového mercedesu s odznáčky AMG a v matné černé folii. Pro svůj klip AKM, čili „All kind of Music“ z roku 2012, se nebál řídit zázrak z Trnavských automobilových závodů, tedy starou Škodu 1203. Tenhle klip rappera, který se pro jeho natáčení nebál cestovat až na slovenský východ, nabízí scénář jako vystřižený ze seriálu Most! Skok s ulétnuvší puklicí od oranžové „dvanáctsettrojky“ plné romských hudebníků má v sobě energii rapperovi sobě vlastní.

Bijouterrier: skladba Pozri z alba Spaceshit Captain

A už jsme konečně téměř v současnosti. Bohužel, moje oblíbená slovenská punková kapela Bijouterrier loni přestala koncertovat. Snad se tedy zase dají dohromady a šarmantní zpěvačka, která si říká Zita Rigondeaux, si třeba zase jednou znovu zazpívá s Vilémem Čokem. A jaké auto se objevilo mezi jejich úžasnými klipy, které by rozesmály i mrtvolu? Na výlet po krásách slovenské přírody se vydali v nejrychlejším služebním autě světa, tedy v dodávce. Modrý Peugeot Boxer s trefnou SPZ „NR-Bijou“ se snaží předjet všechny loudaly a další brzdy provozu, a přitom si její drsný řidič patřičně zanadává. Klip se natočil tak nějak přímo ze života a řekl bych, že nebylo potřeba jej moc režírovat.

LinaKaro se projíždí po Kalifornii ve Fiatu 124 Spider

Poslední věc musím přece jen věnovat mileniálům. Ačkoliv podobně jako James May v jednom z posledních dílů „The Grand Tour“ úplně nechápu, kdo přesně ti mileniálové jsou, byť mezi ně řadí wikipedie dokonce i mě. Dozajista k nim patří mladá česká zpěvačka, která si říká LinaKaro. Když si před časem přebírala cenu „objevu roku“ rádiové stanice Evropa 2, prozradila dokonce původ přezdívky. Jmenuje se totiž Karolína, takže stačila přesmyčka jména a bylo hotovo – jak rafinované! Její poslední hit „Honey“ je o tom, jak si vyjede se svým klukem k moři, a myslím, že špatný vkus na výběr auta neměla. Milan Chladil i božský Kája sice použili ve svých hudebních spotech kabriolet domácí výroby, avšak LinaKaro sáhla po elegantním Fiatu 124 Spider. Nový kabriolet zkrátka škodovka ve svém portfoliu nemá.

Na úplný závěr chci poznamenat, že cizí interpreti se sem tentokrát nevešli a že by jich byla celá řada. Těch českých a slovenských jsem pro vás připravil devět. A nyní nás zajímá nalezení desátého českého nebo slovenského klipu, kde figuruje, nebo dokonce přímo dominuje automobil. Hledání je již na vás a těšíme se na invenční  a neotřelé tipy v komentářích. Věříme, že vás to hledání možná docela příjemně zabaví a zapojíte do něj i své kamarády, pokud tedy sedíte zrovna někde na pivku na zahrádce a čtete tento článek.

Reklama

Související témata:
Načítám