Hlavní obsah

Nejkrásnější obytný vůz na světě bude na prodej

Foto: Mecum Auction

Western Clipper spatřil světlo světa v roce 1937

Ve dvacátém století vzniklo mnoho nádherných věcí. Namátkou jmenujme třeba vojenskou stíhačku Spitfire, motorový člun Riva, vzducholoď Zeppelin či automobil Jaguar E-Type. A na seznam mobilních uměleckých děl nepochybně patří i obytný vůz Western Clipper, který znalci považují za nejhezčí bydlík všech dob!

Článek

Nikdo neví, kolik přesně se jich vyrobilo. A nikdo ani pořádně neví, kolik variací oficiálně existuje, protože po světě jezdí i spousta více či méně zdařilých přestaveb. Ale jedno je jisté. Obytné vozy Western Clipper Motorhomes byly navrženy ve 30. letech minulého století jistým Brooksem Stevensem, který miloval vzducholodě Zeppelin.

Brooks Stevens byl šikovný průmyslový návrhář, který dal světu Jeep Wagoneer s rádoby dřevěnými boky, vtiskl podobu motocyklům Harley-Davidson tak, jak ji znáte dnes, navrhl úchvatné kupé Studebaker Gran Turismo Hawk, vymyslel celou hromadu kuchyňských spotřebičů, několik nákladních lodí a mimo jiné se zasloužil i o to, aby se skleněné lahve dělaly čiré, nikoliv hnědé jako kdysi. No a mezitím, na konci 30. a začátkem 40. let, ještě než USA vstoupily do války, navrhl na popud šéfa společnosti Western Printing více než dvacet modelů obytných automobilů, které měly sloužit jako mobilní prodejní kanceláře.

A Stevens se úkolu rozhodně nebál, neboť přišel se spoustou nových nápadů, kdy se na relativně malý půdorys pokusil dostat celý byt. Uvnitř každého Clipperu jste tedy našli pohodlné pohovky a židle, stoly a skříně na vzorky, některé verze měly i tekoucí vodu, toaletu a klimatizaci. A aerodynamické tvary karoserie pak odkazovaly právě na tolik milovaný a obdivovaný Zeppelin.

Většina obytných vozů Western Clipper byla poháněna osmiválcovými motory a není bez zajímavosti, že k dispozici byla i provedení s pohonem předních kol, v té době hodně neobvyklým. Důvod byl prostý – podlaha mohla být nižší a vznikl větší vnitřní prostor. Ten samý nápad o pár desítek let později využili i výrobci dodávek a dalších obytných aut.

A důvod, proč se o obytných vozech Western Clipper teď začíná mluvit? Jeden z nich se totiž chystá do prodeje. A i když s jistotou nikdo neví, kolik jich bylo celkem vyrobeno, jisté je, že příležitostí ke koupi takové rarity je a bude jako šafránu. Podle fotek je jasné, že tento konkrétní vůz z roku 1937 má za sebou pohnutou historii. Nemá už ani originální motor, protože V8 od Chevroletu, který ho nyní pohání, pochází až z počátku 60. let dvacátého století. Ale jinak se zdá být kompletní a je to vskutku zajímavá příležitost, jak mít v garáži něco opravdu originálního. Navíc odhadovaná cena mezi 20 až 30 tisíci dolary se nezdá nijak přemrštěná… Nu, co vy na to? Obytný vůz Western Clipper bude nabízet aukční síň Mecum.

Reklama

Načítám