Hlavní obsah

Nejkrásnější auto Přehlídky elegance? Tato úžasná Alfa Romeo

Foto: Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Alfa Romeo 8C 2900B Berlinetta Touring

Když se řekne Concorso d'Eleganza, jistě se přinejmenším některým z vás vybaví fantastická automobilová přehlídka, kterou by měl alespoň jednou za život navštívit každý milovník automobilismu. Nikde jinde totiž nepotkáte tolik automobilové krásy pohromadě. Letošní ročník už je za námi a my tak víme, jaké auto bylo na výstavě nejhezčí.

Článek

Přehlídka elegance, tedy Concorso d’Eleganza Villa d’Este, která se každoročně už několik desítek let koná u jezera Como na severu Itálie, patří k tomu nejlepšímu a nejzajímavějšímu, co se v automobilovém světě děje. Je inspirací pro řadu jiných sešlostí podobného druhu, třebaže ne tak věhlasných. V italském podání jde totiž o jedinečnou akci, která má mimo jiné i svůj dress code a svá pravidla ohledně vystavených vozů. Prim zde hrají krásná auta vyrobená mezi lety 1920 a 1980. Dalšími vystavenými exponáty pak bývají naopak nejmodernější koncepty nebo auta, která jsou pro danou automobilku něčím významná. Své vozy zde vystavují ty nejdražší a nejzajímavější automobilky jako Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo nebo jako letos, BMW. Právě německá značka sem přivezla opravdové skvosty, ale ani jeden nestačil na jednu klasickou a vpravdě nádhernou Alfu Romeo.

Než se k ní dostaneme, dlužíme vám ještě vysvětlení toho dress codu. Je pravidlem, že pro novinářské a vystavovatelské dny, které výstavu zahajují, je povinnost mít na sobě v případě dam elegantní, ideálně dobové šaty. Klobouk a rukavičky jsou pak velmi žádoucí. V případě pánů je přípustný frak, či dobové obleky. Klasické obleky jsou samozřejmostí. I návštěvnické dny se pak nesou v elegantním duchu a je moc dobře, že to drtivá většina fanoušků automobilové krásy dodržuje. Stává se ale, že pořadatel některé nevhodně oblečené návštěvníky na akci prostě nepustí. A podle nás je to dobře. Vedle všech těch krásných aut prostě nemůžete stát v džínách!

Ale zpět k vítěznému vozu. Jeho celé jméno zní Alfa Romeo 8C 2900B Berlinetta Touring a je z roku 1937. Italská značka vyrobila pouze 30 kusů tohoto vpravdě nádherného modelu, a to mezi lety 1937 a 1940. Dvoudvéřové kupé stojí na stejné platformě jako úspěšný závodní model značky 8C 2900B. Poháněn je řadovým osmiválcem se dvěma turbodmychadly, jehož výkon byl v době výroby 180 koní. Už ve své době nabídla tahle kráska nezávislé zavěšení kol nebo převodovku umístěnou vzadu. Vůz, který si můžete prohlédnout v galerii, je navíc prvním z pouhých pěti vyrobených kusů s prodlouženým rozvorem, který měl karoserii vyrobenou italskou firmou Carrozzeria Touring.

David Sydorick, majitel tohoto klenotu mezi krásnými vozy, se přiznal, že s Alfou už vyhrál řadu cen, ale ocenění za nejhezčí auto takto významné přehlídky je prý pro něj stejně cenné, jako třeba rytířský řád. A my se mu nedivíme. Přehlídka elegance u jezera Como je snad nejprestižnější událostí roku a podle nás tato Alfa získala titul nejhezčí vystavený vůz zcela právem.

Chtěli byste někdy navštívit Přehlídku elegance u jezera Como?
Ano
87,2 %
Ne
8,8 %
Už jsem ji navštívil
4 %
Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám