Hlavní obsah

Nejkrásnější Alfa Romeo slaví padesátiny

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alfa Romeo je značkou nadšenců slavnou pro svá krásná auta. Když budete ale vybírat tu nejkrásnější, pravděpodobně se dostanete do sporu. Jedna Alfa ale vyhrává podobné žebříčky nejčastěji – 33 Stradale!

Článek

Píše se poslední srpnový den roku 1967 a Alfa Romeo představuje v Turíně úžasný závodní automobil – typ 33 Stradale. To znamená, že tomuhle fenomenálnímu kousku designu a techniky právě bylo padesát let. Automobilka to slaví speciální výstavou ve svém muzeu a my si můžeme na tenhle brilantní kousek inženýrského umu také zavzpomínat.

Foto: Archiv Garáž.cz

Technicky vycházel ze závodního speciálu Tipo 33, který používal tovární tým Autodelta. Karoserii ale kompletně upravil Franco Scaglione a výrobu zajistila Carrozzeria Marazzi. Dvoulitrový vidlicový osmiválec poskytuje výkon 230 koní v silničním naladění a 270 koní pro závody a je propojen s šestistupňovou převodovkou Colotti. Na stovce je Alfa za 5,5 sekundy, umí jet až 260 km/h. Prý jde o nejrychlejší běžně prodávané auto své doby na světě. Vzniká ale jen 18 exemplářů, což z něj dělá velmi vzácný kousek.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na stejném základu pak Alfa postavila dalších šest speciálů – Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo a Navajo a výstava v muzeu Arese se zabývá i těmito skvosty. Ale nezapomíná ani na závodní speciály 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 a 33 SC12 Turbo. Pokud tedy pro tuhle Alfu tepe vaše srdce, zajeďte si pokochat se pravou italskou krásou přímo do muzea.

Reklama

Načítám