Hlavní obsah

Nejdražší Lamborghini? Model Veneno za 200 milionů korun

Foto: Bonhams

Lamborghini Veneno Roadster z roku 2014 stojí skoro 200 milionů korun

Když se řekne „nejdražší Ferrari“ nebo „nejdražší Porsche“, každý si představí buď veteránskou raritu nebo závodní speciál. A vlastně by to bylo i velmi blízko pravdě – ovšem ne tak u Lamborghini. Protože nejdražším vozem, nesoucím znak rozzuřeného býka, je kupodivu hypersport bez střechy z roku 2014…

Článek

Lamborghini Veneno patří k jedněm z nejradikálnějších supersportů, co se týká designu – a někteří z vás možná ani nevěděli, že existuje. Před necelými čtyřmi lety se objevila tato verze bez střechy, tedy Roadster. Vyrobena byla v pouhých 9 exemplářích a cena začínala na 4,5 milionech dolarů. Tento poměrně zvláštně naspecifikovaný kus muži jménem Teodoro Nguema Obiang Mangue, někdejšímu viceprezidentovi Rovníkové Guinei, který je zároveň synem prezidenta přímořského státu ve Střední Africe.

Foto: Bonhams

Veneno Roadster se v roce 2014 vyrobilo pouze v devíti kusech. Cena tehdy začínala na 4,5 milionech dolarů

Pokud se domníváte, že už jste někdy něco četli o „jakémsi viceprezidentovi Rovníkové Guinei“, domníváte se správně. Sbírka pana Mangua byla zabavena švýcarskými úřady v roce 2016 jako součást vyšetřování a zahrnovala vozy jako Aston Martin One-77, Koenigsegg One:1, LaFerrari nebo třeba Bugatti Veyron. Nikoho pak jistě nepřekvapí, že viceprezident byl obviněn ze zneužití veřejných financí pro financování jeho extravagantního životního stylu, švýcarští státní zástupci se nakonec rozhodli, že auta půjdou do dražby.

Je evidentní, že účelem Venena je hlavně budit pozornost. Pořád ale má vyspělou techniku z Aventadoru – permanentní pohon všech kol, zavěšení push-rod uložené uvnitř auta, čímž se snižuje neodpružená hmotnost. Stále má mocný 6,5l dvanáctiválec, ovšem zde naladěný na 740 koňských sil. Vzniklo celkem devět roadsterů a pouze tři kupé, každé s prodejní cenou 3 miliony eur bez daně. Tato extravagantnost s maximální rychlostí 350 km/h byla v podstatě oslavou padesátého výročí od založení automobilky.

Nejdražší Lamborghini na světě je ve skvělém stavu, snad s výjimkou drobného škrábance na zadním kole – inu, na parkování u obrubníku asi nic moc… K autu jsou všechny dokumenty, manuály a nářadí. Auto najezdilo pouze 325 kilometrů, a pokud je nám známo, stále jezdí na původních pneumatikách.

Tohle Veneno Roadster, v pořadí sedmé z devíti vyrobených, se nakonec prodalo za omračujících 8,3 milionu dolarů, tedy za 190 milionů českých peněz. Jen pro zajímavost, zbylý Koenigsegg se prodal za 4,6 milionu dolarů (105 milionů Kč), Veyron za 1,3 milionu (29,8 milionu Kč), One-77 za 1,55 milionu (35,5 milionu Kč), a konečně LaFerrari za 2,19 milionu dolarů (tedy přibližně 50 milionů Kč).

Reklama

Načítám