Hlavní obsah

Nehoda z Česka ukazuje, proč na mokru jezdit plynule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará poučka říká, že na mokru by měl člověk jezdit minimálně dvakrát plynuleji a opatrněji než na suchu. Tohle video pak názorně ukazuje, že je vážně dobré se tímto vším řídit a být navíc opatrný při brzdění do zatáčky.

Článek

Tato nehoda je vlastně naprostou klasikou, mohli by jí pouštět jako ukázkový případ v autoškole. Vůz s kamerou jede po mokré silnici a ačkoliv se neřítí až tak rychle, údajně okolo 70 km/h, při dojíždění jiného vozu začne v mírné zatáčce brzdit a v tu chvíli dostává přetáčivý smyk, který končí výletem do pole. Jen zázrakem se auto nepřevrátilo a dost možná na něm ani nebylo nic zásadního zničeno.

Dle popisku pod videem je zde ale pravděpodobně ještě jeden aspekt, který ke smyku přispěl. Na zadní nápravě byla nasazena plnohodnotná rezerva, jejíž pneumatika měla 15 let. Takováto guma je již ztvrdlá a nefunguje tak, jak by měla, takže na mokru nezvládá udržet tak dobrý kontakt s vozovkou, jako nová pneumatika. Poučení tedy zní, že na mokru dvakrát opatrněji a s nasazenou rezervou raději čtyřikrát! 

Mimochodem, snaha o výjezd vozu zpět na silnici rovněž stojí za analýzu, ale o tom až někdy příště.

Reklama

Načítám