Hlavní obsah

Nehod letos přibylo. Problémem je nesprávný způsob jízdy

Foto: Shutterstock

Dopravní nehoda

S tím, jak se provoz stále zahušťuje, stoupá bohužel také počet dopravních nehod. Tedy alespoň letos, protože ještě v loňském roce naopak soustavně klesal. Většinu nehod způsobí řidiči osobních aut, kteří se nevěnují řízení nebo nedodržují povolenou rychlost.

Článek

Podle policejních statistik bylo v období od ledna do srpna 2018 šetřeno 68 002 dopravních nehod. Při nich bylo 349 osob usmrceno, 1 565 zraněno těžce a 16 813 lehce. Celková hmotná škoda odhadnutá policisty na místě dopravní nehody dosáhla bezmála 4,29 miliardy Kč. Ovšem, asi se shodneme, že peníze v tak smutné statistice nehrají vůbec žádnou roli. Nejvíce nehod se stalo v pátek (11 082), nejméně naopak v neděli (6 861). Pokles jejich počtu byl zaznamenán v úterý, čtvrtek, pátek a neděli. K poklesu v absolutních číslech usmrcených osob oproti roku 2017 došlo u čtvrtečních a pátečních nehod.

Bohužel během některých vyhaslo hned několik lidských životů najednou. Dle informací Policie ČR při nehodách zemřelo 126 řidičů osobních automobilů, 68 chodců a 61 motocyklistů. Nejsmutnější na tom je, že jde o poměrně velký nárůst oproti roku 2017, kdy za stejné období zahynulo 110 řidičů, 58 chodců a 47 motocyklistů.

Příčiny dopravních nehod

Co je příčinou těchto nehod? Samozřejmě řidiči, kteří často za volantem dělají vše možné, ale nevěnují se řízení. Dle policie se na nehodách nejvýrazněji podílí nesprávný způsob jízdy (67,3 %). Bylo  tak usmrceno 140 osob. Za obdobně tragickou příčinu dopravních nehod lze i v tomto období označit nepřiměřenou rychlost, která se sice na celkovém počtu podílí „pouze“ 14,7 %, ale zahynulo při nich 120 osob (tj. 37,6 % osob usmrcených při nehodách zaviněných řidiči motorových vozidel). Děsivá čísla, co myslíte?

Od ledna do září pak řidiči bourali z důvodu nevěnování se řízení (20,45 %) a z důvodu nesprávné otáčení nebo couvání (10,76 %). Velkým problémem je ale také nedodržení bezpečné vzdálenosti za jedoucím vozidlem, což vedlo k 4267 nehodám. Nejtragičtějšími příčinami nehod řidičů motorových vozidel bylo vjetí do protisměru a nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky. Jen při těchto incidentech bylo usmrceno shodně 55 osob.

Zvláštní statistika ÚAMK

Text výše vychází z informací přímo od Policie ČR, která si už od roku 1961 vede podrobné statistiky nehodovosti. Není jediný rozumný důvod těmto informacím nevěřit. Zajímavé ale je, že ÚAMK přišel s tím, že také vychází z těchto statistik, ale jejich čísla jsou zcela odlišná od těch oficiálních. V části prohlášení, které tvrdí, že se od letošního ledna do srpna v ČR stalo 68 002 dopravních nehod, při nichž zahynulo 349 osob (což je o 7,7 % více než ve stejném období roku 2017) má pravdu.

Foto: ÚAMK

Informace ÚAMK o nehodách

Dál už to ale pokračuje velmi zvláštně. ÚAMK tvrdí, že se velká část z těchto nehod se stala právě v důsledku špatného předjíždění. Meziročně z tohoto důvodu zemřelo o 20 lidí více, což je nárůst o 40 %. Žádná jiná z příčin nehod, ani nevěnování se řízení, o tolik nevzrostla. Bohužel ale o něčem takovém policejní statistika vůbec nehovoří a nesedí ani zmíněná čísla. Těžko říct, jestli se někdo přepsal, špatně počítal nebo to prostě špatně opsal. Podle nás by se ale takové instituci, jakou je Ústřední automotoklub České republiky, tyto chyby stávat neměly. Snažili jsme se ÚAMK kontaktovat s žádostí o vysvětlení, bohužel nám ale nikdo nezvedl telefon. Proto doufáme, že šlo jen o chybu a ne o cílenou mystifikaci veřejnosti. To by byla velká ostuda.

Reklama

Související témata:
Načítám