Hlavní obsah

Nechcete už mít ve své Fabii tříválec? Nabízí se řešení...

Foto: E-Bay

Věřte, nebo ne, ale dvanáctiválec Murcielaga má kořeny až v bájné Miuře

Kdy jste naposledy udělali něco hodně bláznivého? Kdy naposledy jste si říkali, že kdyby mělo vaše auto pořádný motor, že byste to těm pouličním závodníkům natřeli? A kdy naposledy jste slyšeli, že by někdo prodával dvanáctiválec z Lamborghini?!

Článek

No dobře, pro Fabii to není úplně ideální motor, protože byste buď museli řídit ze zadních sedadel, nebo byste ten motor museli dát místo těch zadních sedadel. A kufru. A nejspíš by stejně ještě koukal ven. Ale víte co? To je jedno. To bylo jen rychlé titulkové zamyšlení. Tady jde o to, že se nabízí možnost koupit kompletní dvanáctiválcový motor od Lamborghini, který původně trůnil v Murcielagu Roadster!

Taková nabídka by se totiž měla přinejmenším zvážit, protože tento 6,2litrový dvanáctiválec má svůj historický původ v bájném Lamborghini Miura, aby svou čtyřicetiletou kariéru, po kterou byl průběžně zdokonalován, zakončil právě v Murcielagu. Připomínáme pak, že na sklonku svého života se dočkal výkonu 570 koní a točivého momentu 651 Nm. To bylo dost na to, aby s ním Murcielago Roadster dokázalo zrychlit na stovku za 4,0 sekundy a jelo 330 km/h.

Ve všech testech jste se mohli dočíst ódy na jeho živočišný projev, s jakou vervou odevzdává svůj výkon v návaznosti na růst otáček, a kdo si ho někdy vyzkoušel, ten si ho už bude navždy pamatovat. A ten zvuk? Od basového brumenda až po řeřavý projev u horní hranice otáčkoměru – to zrovna podle toho, jak jste mu naložili. Moc dobře si vzpomínáme, jak o něm někdo v jednom z prvních testů napsal, že s tímhle motorem za zády si v Murcielagu připadáte, jako byste seděli na špičce rakety Saturn 5.

Nu, zpátky k věci! Podle ebay, kde se tenhle motor právě teď prodává, má najeto pouhých 7 052 kilometrů. A protože byl spojen s poněkud kontroverzní převodovkou E-Gear, je jasné, že jeho potenciál nebyl nikdy využitý naplno. Motor je prý plně funkční a o tom asi nemá smysl pochybovat, protože se prodává jen proto, že původní majitel auta předvedl ukázkové nedobrzdění a svůj vůz jednoduše zrušil.

Upřímně, ten motor by si zasloužil lepší život, než aby se stal pouhou relikvií nebo posloužil jako základ pro stavbu stolečku do obýváku, ostatně za ty peníze by to udělal jen šílenec. Právě proto, že jde o motor kompletní a plně funkční, prodává se za ne úplně nízkých 713 tisíc Kč.

Že se o vás právě teď pokusily mdloby? Nebo jste propadli záchvatu lehce hysterického smíchu? Vězte však, že ta cena odpovídá dalším položkám, které se vám po rozkliknutí inzerátu nabízí. Třeba dvě karbonové lišty, jež kryjí zapalovací svíčky, se na Murcielago prodávají za 46 tisíc, samotné sání vás pak přijde na 84 tisíc… Jak říkáme, v tomhle stavu a za ty peníze je to vlastně dobrý kup!

Teď jen zodpovědět klasickou nerudovskou otázku: „Kam s ním?“

Reklama

Načítám