Hlavní obsah

Blíží se období přezouvání na zimní pneumatiky, vymlouvačům hrozí pokuty

Foto: Shutterstock/osonmez2

S prvním listopadem začíná pro české řidiče období zimních pneumatik. Ačkoliv je podle vyhlášky nemusíte mít povinně nazuté za všech okolností, odborníci každoročně radí, nespoléhat se na štěstí, a své auto tak ještě před 1. listopadem přezout na zimní. Víme proč!

Článek

Vyhláška říká, že je řidič povinen mít na svém voze obuté zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám toto předpokládat. Na první pohled by se mohlo zdát, že pokud nebydlíte v horských oblastech, příliš často zimní pneumatiky za celou zimní sezonu potřebovat nebudete. Policisté to ale mohou vidět jinak než vy…

Stačí takové mrazivé zimní ráno a vozovka se bude třpytit jako královniny šaty ve vánoční pohádce. Co naplat, že v poledne může být třeba 8 stupňů nad nulou a sucho, když vy potřebujete do práce dojet zrovna ráno. A to pak riskujete nejen pokutu od policistů, ale samozřejmě i nehodu.

Počasí vás zkrátka může během zimy zaskočit v jakýchkoliv geografických polohách a je dobré na to být připraven. Výmluva typu „jezdím jen po Praze a tam nesněží“ totiž neobstojí — i Pražané se každý rok alespoň jednou či dvakrát na vlastní kůži přesvědčí, jak takový sníh vypadá. A zrovna to může přijít v den, kdy bude muset zmiňovaný „vymlouvač“ nutně vyjet…

Navíc, i když si jste jisti, že zrovna dnes povětrnostní podmínky zimní obutí dle vyhlášky nevyžadují, policisté mohou mít jiný názor. Dohadování se na místě ani případné správní řízení, ve kterém budou oba přítomní policisté tvrdit, že na vozovce sníh ležel, a vy, že neležel, není nic, o co byste měli stát. V neposlední řadě se můžete v případě nehody na letních pneumatikách přít s pojišťovnou o proplacení škody — pojišťovny se totiž v případě nepřezutých nebo sjetých pneumatik snaží z úhrady škod vyvléci.

Foto: Shutterstock/alvant

Pokud vás zaskočí počasí na letních pneumatikách, riskujete nejen pokutu, ale i nehodu

A pozor by si měli dát i řidiči vozící tzv. celoroční pneumatiky. Některé z nich požadavky zákona na provoz v zimě splňují, jiné ale ne. Podle zákona musí být na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S (případně M.S, M/S nebo MS). Za zimní dezén se považuje také speciální dezén, u něhož je na bočnici vyznačeno označení ET, ML nebo MPT. Pokud tato písmenka na bočnici své celoroční pneumatiky nenajdete, u policistů vám jako zimní neprojde. A že je na pneumatice vyobrazena sněhová vločka, vám v tomto případě nijak nepomůže.

Pokud tedy ještě nemáte přezuto, měli byste si pospíšit. Legislativní zimní období začíná už příští úterý a pneuservisy v těchto dnech doslova praskají ve švech. Nepřezouváte-li si auto sami doma, s objednávkou do pneuservisu příliš neotálejte.

Za jízdu na letních gumách hrozí pokuty

Za jízdu na letních pneumatikách, případně zimních, ale sjetých pod 4 mm v době, kdy je použití zimních pneumatik zákonem přikázáno, hrozí maximálně dvoutisícová bloková pokuta (tzv. příkaz na místě) a je to bez bodů v bodovém systému. Ve správním řízení ta pokuta může být 1 500 až 2 500 Kč.

Kdy přezouváte na zimní pneumatiky?
Vždy s dostatečným předstihem
38,4 %
Na poslední chvíli
35,5 %
Nepřezouvám, jezdím na letních i v zimě
8,5 %
Používám celoroční pneumatiky
17,6 %
Celkem hlasovalo 39600 čtenářů.

Reklama

Načítám