Hlavní obsah

Našlo se Husajnovo Ferrari F40. A nečeká ho nic hezkého

Foto: Youtube / Ratarossa

Původní nálezový stav F40, když se o něm svět dozvěděl poprvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před časem se našlo Ferrari F40 ze sbírky Udaje Husajna, syna diktátora Saddáma Husajna! Auto, které bylo roky ztracené, se objevilo v jedné dílně v Kurdistánu. Má najeto jen 3 700 km, ale bylo (je) v dezolátním stavu. Bylo by na prodej, je tady však jedno velké ALE.

Článek

Většina Ferrari F40 tráví svůj důchod v klimatizovaných garážích v soukromých sbírkách. Některá aktivně jezdí a pár kusů dokonce závodí. A pak je jedno, které má sice najeto jen minimum kilometrů, ale pyšní se pohnutým příběhem a zajímavým původním majitelem.

Udaj Husajn, starší syn nechvalně proslulého iráckého prezidenta a diktátora Saddáma Husajna, měl kdysi dávno moc pěknou sbírku aut. Mimo jiné jste v ní mohli najít Porsche 911 993 Turbo, Lamborghini LM002 a několik Ferrari, včetně modelů Testarossa a F40. Když američtí vojáci zahájili intervenci, část sbírky lehla popelem - Husajn nechal auta spálit plamenometem, aby se nedostala do cizích rukou. O pár dní později byl zabit.

Pár jeho vozů se ale dochovalo, a na internetu dokonce najdete fotky usmívajících se mariňáků pózujících v zaprášených drahých autech. Co se s nimi stalo pak, se můžeme jen domýšlet, ale pravda je taková, že většina Husajnova movitého majetku byla rozkradena či zničena.

Foto: Youtube / Ratarossa

Toto je aktuální stav Husajnova Ferrari F40...

Jeden vůz však unikl ohni i rabování. Červené Ferrari F40 bylo dlouhou dobu považováno za ztracené, ale britský youtuber, který vystupuje pod přezdívkou Ratarossa, ho vypátral! Tenhle zajímavý chlapík se hledáním ztracených aut úspěšně živí, natáčí videa o zapomenutých autech, kredit si vydobyl nákupem a následnou proměnou Ferrari Testarossa, ale i tím, že používá F360 jako auto na denní jezdění.

Ratarossa poslal do internetového světa pár fotek a rychle se mu od fanoušků dostalo odpovědi, že tohle auto by dost možná mohlo být v iráckém městě Irbíl. A Chris Smith z Gas Monkey Garage mu řekl, že je to nejspíš to samé auto, které on viděl v roce 2016 v tom samém městě. Mělo sice najeto pouhých 3 700 kilometrů, ale bylo pokryté tlustou vrstvou prachu, interiér nesl stopy amatérských oprav a motor neběžel. Smith chtěl tohle auto koupit, ale jeho stav ho odradil, ještě horší však prý byly všechny ty případné právní a logistické procesy, aby auto vůbec dostal do Evropy.

Na aktuálních fotkách a hlavně na videu, které se k Ratarossovi dostaly, už ale bylo Ferrari F40 umyté, v jiném prostředí a jeho motor vrčel, i když rozhodně ne zdravě. A že by prý možná bylo i na prodej… Jeho aktuální majitel odmítl ale sdělit, jak auto získal, přišel však se zajímavým vysvětlením, jak je možné, že auto nelehlo popelem. Udaj Husajn ho prý nechal poslat do Turecka na servis.

Ať je to jakkoliv, 1 150 000 amerických dolarů, které za něj stávající majitel žádá, tedy nějakých 29 milionů korun, je jen jedním z důvodů, proč Ratarossa koupi odmítl. Podle všeho je vážně téměř nemožné auto dostat legálně do Evropy, navíc by to stálo další spoustu peněz. Další investice by si pak vyžádal náročný servis. Každopádně klobouk dolů, že si s tím dal Ratarossa tolik práce.

Je však taky otázkou, jestli byste auto po někom takovém, jako byl Udaj Husajn, chtěli. Byl to grázl a nechutný člověk. Když se mu líbila jedna dívka v Bagdádu, nechal ji unést a jejího přítele zavraždit. Když se pohádal se svým bodyguardem, zastřelil ho. A taky jeho otce a pár dalších lidí z jeho rodiny. Jeho oblíbenou zábavou bylo mučení…

Auta po slavných osobnostech bývají dražší, ale v tomhle případě je možná dobře, že tato červená F40 zůstane v Iráku, ať už se tam s ní stane cokoliv. Nebo?

Reklama

Načítám