Hlavní obsah

Napínavý závod nejlepších z nejlepších vyhrál Montoya

Foto: Archiv Garáž.cz

Máme za sebou další ročník Race of Champions. Sice se ho kvůli Monte nemohla zúčastnit WRC smetánka, ale o kvalitu za volantem rozhodně nouze nebyla. Ve svém debutovém ročníku nakonec zvítězil bývalý pilot F1 Juan Pablo Montoya.

Článek

Jedenačtyřicetiletý Kolumbijec se vám možná ztratil z radaru, ale to jen proto, že nesledujete americký motorsport. Od roku 2006 do roku 2013 řádil v NASCAR a momentálně má za sebou tři sezóny v Indycar. Předloni byl celkově druhý, loni až osmý a tým Penske ho pro nadcházející sezónu mění, ale Montoya v jeho barvách pojede minimálně Indy 500.

Foto: Archiv Garáž.cz

Organizátoři Race of Champions se konečně rozhoupali a neuspořádali ročník v některé z exotických asijských lokalit, i když do Miami v USA to má evropský motoristický fanoušek taky pěkně daleko, a když k tomu přičtete astronomické ceny lístků, je ROC pořád docela nedostupný. Zvlášť v kombinaci s datem konání, protože letošní ročník ROC se odehrával ve stejnou dobu jako rally Monte Carlo, a kdybychom vám dali na výběr, asi byste jeli spíš na Azurové pobřeží. Navíc se hvězdy WRC logicky nemohly prestižní akce v Miami zúčastnit. Škoda.

Foto: Archiv Garáž.cz

Američani měli v ohni hned několik želízek, včetně tradičního Travise Pastrany nebo Kurta a Kylea Buschových. Pastrana byl ve své skupině k neporažení a dokonce vyřadil i úřadujícího šampiona Sebastiena Vettela, který mu podlehl v Pastranově královské disciplíně - rallycrossu. To je právě na ROC tak zábavné, že si musí mistři jednotlivých disciplín vyzkoušet různé vozy a sporty, takže jim hrozí, že na ně v rozhodující chvíli vyjde nějaká exotika - nebo naopak právě to, v čem jsou nejlepší. Jezdec Formule 1 Pascal Wehrlein si moc nerozuměl s tříkolkou Polaris, ale příčinou jeho nebezpečně vypadající bouračky byla až srážka za cílovou rovinkou. Naštěstí se nikomu nic nestalo, což je dobrá vizitka pro Polaris.

Foto: Archiv Garáž.cz

Skupinu C ovládnul Jenson Button a déčku dominoval David Coulthard, což znamenalo, že jeden Busch skončil už ve skupině a druhý byl v prvním kole play-off vyřazen Coulthardem. Montoya postupoval z béčka až na druhé pozici, za Felipem Massou, ale s výjimkou Pastrany ovládli všechny skupiny jezdci Formule 1. V play-off Montoya porazil Pastranu, Massa vyřadil šampiona Indycar, Helia Castronevese, a Tom Kristensen předběhnul Buttona, čímž zařídil alespoň naději rallyových borců v semifinále.

Foto: Archiv Garáž.cz

Kristensen pak triumfoval i nad Coulthardem a postoupil do finále, zatímco Montoya si spravil chuť s Massou, který ho porazil ve skupině. Brazilsko-kolumbijský souboj byl rozhodnut trochu nešťastně. V prvním závodě zjevně vyhrál Massa a druhý si pro sebe připsal Montoya o pouhých 0,076 sekundy. Jenže traťoví komisaři připsali za první závod Massovi pětisekundovou penalizaci, protože se při výjezdu na cílovou rovinku dotknul bariéry. Vítězství se tedy zpětně připsalo Montoyovi a podle pravidla "dvě ze tří vítězství" postoupil Kolumbijec do finále.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ve dvou finálových rozstřelech už si Montoya nenechal ujít vítězství, ačkoliv se Kristensen v KTM X-Bow hodně snažil, manko 0,845 sekundy v závěru dohnat nedokázal. Titul tedy v prvním americkém Race of Champions zůstal "doma" a Montoya tak slaví už během svého debutu v téhle prestižní sérii. Gratulujeme. Snad se příští rok bude ROC konat někde poblíž (rok 2015 zaslouží pochvalu za Londýn). A snad se konat bude, ne jako loni, kdy se vynechávalo. Dali bychom si líbit Německo, ostatně v letech 2010 a 2011 se jelo v Düsseldorfu, což bylo celkem za rohem. Tak si držme palce.

Reklama

Načítám