Hlavní obsah

Nakupte autodoplňky dnes, zaplaťte za ně později

Foto: Unsplash.com

Zaskočily vás nečekané výdaje za auto a výplata je v nedohlednu? V takové situaci vám pomůže půjčka, kontokorent nebo nákup na splátky. Který ze způsobů plateb se vám nejvíce vyplatí a existuje i nějaká méně rizikovější alternativa?

Článek

V první řadě zvažte, co se pro vaši situaci hodí nejvíce – jestli opravdu potřebujete půjčku ihned, nebo na to nespěcháte. Vaše rozhodnutí také ovlivní zejména výše a účel peněz, na který je potřebujete.

Nákup na splátky

Nákup na splátky se vyplatí na pořízení střešních boxů, nosičů kol, tažných zařízení nebo podobných autodoplňků, jejichž cena je vyšší. Tento způsob nákupu je snadno dostupný – k jeho uskutečnění musíte být starší 18 let, mít trvalý pobyt v České republice a pravidelný příjem. Doba splácení by však neměla překročit dobu užívání produktu. Hlavním rizikem při nákupu na splátky jsou úroky a netransparentní podmínky. Na splátky proto vždy nakupujte pouze u ověřených obchodníků s čitelnými podmínkami splácení. Zvláštní pozornost věnujte zejména výši a rozvržení splátek a také souvisejícím podmínkám, vztahujícím se například na předčasné splacení nákupu.

Kontokorent

Kontokorent se hodí vždy, když vás zaskočí nečekané výdaje nebo výpadek příjmu. Jedná se o poměrně jednoduchou cestu, jak získat peníze navíc, jelikož si jej snadno sjednáte ke svému běžnému účtu. Banka vám v rámci kontokorentního úvěru umožní jít tzv. do minusu, výše čerpání se odvíjí od výše vašeho příjmu, zpravidla to však bývá jeho dvojnásobek až trojnásobek. Přesto však nejde o nejvýhodnější způsob půjčky. Stejně jako u nákupu na splátky se totiž nevyhnete placení úroků, jejichž výše se může vyšplhat až ke 20 % ročně, to samé platí i pro poplatky za zřízení a vedení kontokorentu. Nevíte, který si vybrat? Podívejte se srovnání kontokorentů na trhu.

Kupte teď, zaplaťte později a bez úroků

Právě s ohledem na nevýhody krátkodobých půjček, nákupů na splátky a kontokorentů dnes začínají e-shopy nabízet alternativní platby, díky kterým si zboží pořídíte, i když na něj v daném okamžiku nemáte dostatek financí. Čím dál rozšířenější je například odložená platba, která je zcela zdarma. Zboží si v rámci ní objednáte běžným způsobem, ale zaplatíte ho až za 14 dní od jeho doručení. Pokud se vám tedy porouchalo auto či vám odešla nějaká nákladná, avšak důležitá auto-součástka, využijte nákup pomocí odložené platby a zaplaťte za zboží později.

Načítám