Hlavní obsah

Nahlédněte do zákulisí natáčení filmu Le Mans ‘66

Foto: 20th Century Fox

Pouhý týden zbývá do české premiéry filmu, který popisuje legendární souboj Fordu s Ferrari na bojišti čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Pojďte s námi nahlédnout do zákulisí samotného natáčení filmu, který má naději stát se nejen automobilovou událostí roku, ale zařadit se k nejlepším závodním filmům všech dob.

Článek

Grand Prix s Jamesem Garnerem, Le Mans se Stevem McQueenem, Vítězství Paula Newmana, Rivalové s Chrisem Hemsworthem a Danielem Brühlem… to jsou naprosto strhující a špičkově natočené filmy o závodění, které by měl vidět každý fanoušek aut. A nyní by se do hvězdného seznamu mohl připojit nový snímek, jehož anglický název zní Ford v. Ferrari, s Mattem Damonem a Christianem Balem v hlavních rolích.

Na plakátech ho ale uvidíte pod názvem Le Mans ’66, který mu dal český distributor, protože právě závodní dráha v Le Mans roku 1966 se stane dějištěm jednoho z velkých zázraků v historii automobilových závodů, kdy se utká k dokonalosti vybroušené závodní auto od slovutného Enza Ferrariho s narychlo spíchnutým speciálem od Fordu, masového výrobce plechovek pro obyčejné lidi.

Jak to dopadlo… nejspíš už dávno víte, ale stejně bude úžasné vidět tenhle fantastický příběh znovu oživený s hvězdnými hollywoodskými herci, a hlavně se skutečnými auty! Zapomeňte na tuny digitální grafiky naplácané na zelené pozadí, režisér James Mangold požadoval zážitek co nejblíž skutečnosti, proto se točí s reálnými auty na reálné trati.

Tedy samozřejmě kvůli hodnotě originálních Fordů GT40 a Shelby Cobra, které se dnes pohybují v řádech milionů dolarů, jde většinou o věrné repliky (ačkoliv scéna z továrny Ferrari je plná originálů s celkovou hodnotou kolem 200 milionů dolarů!). Některé byly také speciálně upravené, aby je mimo záběr mohl řídit kaskadér a herec se mohl soustředit na svůj výkon. Ale věříme, že dojem bude naprosto autentický, až se vám z toho zvuku a rychlosti budou stavět chloupky na celém těle.

Takže si do kalendáře poznamenejte datum 14. listopadu, kdy film Le Mans ’66 vtrhne do českých kin, a už začněte přemýšlet, kdy do kina na něj vyrazíte – lepší automobilový film letos vážně neuvidíte. Navíc předpremiéra a premiéra filmu (12. a 13. listopadu) bude v kinu Cinestar na pražském Andělu spojená s výstavou amerických aut, to byste si také neměli nechat ujít.

Reklama

Načítám