Hlavní obsah

Nablýskaný Superb OHV 1948 je novou hvězdou Muzea Škoda

Foto: Škoda Auto

Nablýskaný, kompletně zrenovovaný Superb se stává novou ozdobou expozice Muzea Škoda v Mladé Boleslavi a zároveň připomíná dvě významná výročí automobilky – 85. narozeniny modelu Superb a 70. výročí otevření továrny v Kvasinách. A je to mnohem větší chuťovka než čokoládový dort se svíčkami!

Článek

Superb byl vlajkovou lodí Škoda už od chvíle, kdy poprvé 22. října 1934 vyjel z bran továrny v Mladé Boleslavi. Šlo o velkou a prostornou limuzínu (s délkou přes 5 metrů) nabízející naprosté pohodlí, proto měla nejmodernější konstrukci (páteřový rám, nezávislé zavěšení všech kol, hydraulické brzdy) a k tomu výkonné šestiválcové motory. Dokonce došlo i na osmiválec!

Nový přírůstek expozice mladoboleslavského muzea však pochází až z poválečné série – mezi roky 1946-49 totiž vzniklo k původním předválečným 113 automobilům dalších 158 podvozků, které se karosovaly přímo v závodě (11 kusů), v pražské karosárně Uhlík nebo ve Vysokém Mýtě u Sodomky (103 kusů), případně v nové továrně v Kvasinách, jako právě tento kousek (a 43 dalších). Auta tam dojela po vlastní ose (do Kvasin to je z Boleslavi 120 kilometrů!) s provizorní karoserií, která byla nahrazena finální. Všimněte si, že je už dost odlišná od původní předválečné (černý Superb, který je v muzeu již delší dobu, pochází z roku 1939): má vyšší ponton a menší okna, příď se zapuštěnými světlomety a také větší porci chromových dekorací.

Foto: Škoda Auto

Zrestaurovaný Superb vypadá snad ještě lépe, než dobový originál!

Hotový vůz pak převzala do užívání Společná správa hotelů a ubytovacích podniků v Karlových Varech, a když ho po dvaceti letech provozu vyřazovala, podařilo se ho automobilce odkoupit zpět se záměrem vystavovat ho jako muzejní exponát. Jenže tou dobou už byl vůz notně opotřebovaný, chyběla řada dílů a čalounění bylo nepůvodní. V takto žalostném stavu byl Superb uložen do depozitáře, odkud se znovu vynořil až v roce 2017, kdy začaly neuvěřitelně náročné restaurátorské práce, jež zabraly tři roky.

Na jejich konci je ale tenhle nádherný, nablýskaný automobil, který se okamžitě stává jednou z největších hvězd muzejní expozice. Jestli i vám padl do oka, můžete se na něj vyrazit podívat do mladoboleslavského muzea automobilky Škoda, kde bude až do 1. září prezentován v rámci nové výstavy „Kvasiny – 70 let s okřídleným šípem“. Více se dozvíte na stránkách zde.

Reklama

Načítám