Hlavní obsah

Na zvěř dávejte pozor na silnicích, ale i na dálnicích!

Foto: flickr.com

Zvěř na silnici

Ačkoliv bývá zvěř nejaktivnější na podzim, i v těchto měsících se jí kolem silnic, ale bohužel i dálnic, pohybuje velké množství. Víte, jak se zachovat po střetu se zvěří a jak se mu vlastně vyhnout? Poradíme vám a navíc přidáme tipy od policie, která poslední dobou k nehodám s divokou zvěří vyjíždí opravdu hodně často.

Článek

Příkladem toho, jak aktuální jsou střety se zvěří, budiž policisté z Královéhradeckého kraje. Ti totiž jen za jednu nedávnou noc evidovali hned 12 volání nešťastných řidičů, kteří se střetli se zvěří. A je otázka, kolik dalších tuto nehodu nehlásilo, protože neshledali škodu na autě takovou, že by stála za přítomnost policejní hlídky. Podle policistů se navíc střety vozidel se zvěří stávají nejen v lesích či v neobydlených částech, ale také v blízkosti větších měst či na dálnicích. A navíc čím dál tím častěji.

Jen za poslední tři dny policisté vyjížděli ke střetu se zvěří na dálnici D11 hned čtyřikrát. A všechny nehody byly jako přes kopírák, protože se odehrály buď pozdě v noci, nebo jen chvíli před svítáním. Ve třech případech se vozidlo střetlo se srnou, v jednom případě s divokým prasetem. Policisté u všech řidičů provedli dechovou zkoušku a vyloučili přítomnost alkoholu v dechu, což ale jen ukazuje, že můžete být jako řidič maximálně soustředěný na jízdu a dodržovat pravidla provozu a těmto komplikacím se nevyhnete. Problém také je, že taková srážka může negativně působit na chování a rozpoložení řidiče, který tak snadno může ohrozit i ostatní účastníky silničního provozu. Proto policisté na všechny apelují, aby se za každých okolností pokusili udržet chladnou hlavu. Pamatujte, že panikařit můžete až po pokud možno bezpečném zastavení.

Ptáte se, jak je možné, že se zvěř dostane na dálnici, když jsou kolem ploty? V prvé řadě nezapomínejme, že ploty nejsou všude. Někde jsou jen pachové ohradníky, které ale nefungují 100 %. Navíc v okolí nájezdů a výjezdů, kde mimochodem ke střetům se zvěří dochází nejčastěji, žádné ploty nejsou. Podle zkušeností policistů ke srážce sice může dojít prakticky v jakoukoliv denní dobu, nedávno jsme viděli nehodu auta se srnou ve čtyři hodiny odpoledne, ale například vysoká má tendence přesouvat se hlavně za svítání a za soumraku. Obzvláště aktivní jsou pak v době páření od října do prosince. Zvíře při nočním oslnění světlomety vozu ztratí možnost identifikovat polohu přijíždějícího auta, protože noční živočichové vidí ve tmě lépe než za světla. Oslnění světly tak zvíře zmate, to pak zůstane stát strnule na silnici a neuteče.

Zapomeňte na zběsilé úhybné manévry!

A jak se takovému střetu vyhnout? Dobrou prevencí je snížená rychlost, pečlivé sledování toho, co se děje jak před autem, tak také kolem něj, a důležité je i maximální soustředění. Často světlomety vašeho vozu osvítí zvířeti oči, a vy tak máte možnost reagovat včas.

A co dělat, když si zvěře v okolí silnice všimnete, a hrozí tak střet? Policie má několik dobrých rad, které si rozhodně vezměte k srdci. Pamatujte, že nikdy nesmíte strhnout volant, kličkovat nebo se pokusit vyhnout. V případě, že je střet se zvířetem nevyhnutelný, je lepší do něj najet, než se pokoušet o riskantní vyhýbací manévr. Podle dostupných odhadů odborníků může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti. Možná tomu nevěříte, ale jak bohužel můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti, vyhýbací manévr opravdu není dobrým nápadem. Věřte radám policie!

Jakmile se zvěř objeví na silnici, je třeba vypnout dálková světla, přibrzdit a pomalu pokračovat. A být dále na pozoru. Divoká zvěř se často pohybuje ve stádech. Proto je dobré počítat s dalšími kusy v okolí silnice.

A co dělat, když už ke střetu došlo? Hlavně zachovejte klid a zjistěte, jestli není zraněn někdo z posádky. Zapněte výstražné blikače a postavte na silnici varovný trojúhelník. Policisté dále radí, že ve chvíli, kdy při střetu dojde ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby, který přijede a označí uhynulé zvíře žlutou plombou. Usmrcené či zraněné zvíře by motorista určitě neměl ze silnice odklízet. Mohlo být nemocné, a to laik jen stěží pozná a zraněné zvíře může člověka ošklivě poranit. V takovém případě neprodleně volejte linku 158. Operační důstojník ví, koho pro bezpečné odklizení zvěře z komunikace kontaktovat. Zvíře nenakládejte do auta. Mohlo by to být později posouzeno jako pytláctví. Jinak se ale chovejte jako při jakékoliv jiné nehodě. Nezapomeňte na reflexní vestu a posádku odveďte ze silnice pryč.

Reklama

Související témata:
Načítám