Hlavní obsah

Na rychlost pozor i v zahraničí! Pokuta za vámi dorazí domů

Foto: Shutterstock

V některých zemích jsou přísní a pokuty posílají i za překročení povolené rychlosti o jediný kilometr v hodině

Řada lidí dodnes žije v přesvědčení, že za hranicemi naší republiky si nemusejí tolik dávat pozor na dodržování povolené rychlosti. Myslí si, že do Česka jim pokuta nedorazí, a když už ano, tak ji platit nemusí. To je ale omyl, který může vyjít pěkně draho.

Článek

Doby, kdy nám pokuty ze zahraničí domů nechodily, jsou již dávno pryč. Česká republika už před časem přijala evropské předpisy týkající se přeshraničního předávání údajů, a to například i z Registru vozidel. Policisté v zahraničí tak mají nepřetžitý dálkový přístup k údajům o vlastnících aut a zaslat nám pokutu je pro ně stejně jednoduché jako pro policisty české.

A co dělat, když pokuta ze zahraničí opravdu dorazí? Někteří tvrdí, že je zbytečné ji platit, že nám nic nehrozí. Částečně mají pravdu - tady v Česku z nás zahraniční úřady pokutu vymáhat nemohou. Problém ale může nastat, když se do inkriminované země vrátíme. Policie nás pak může na silnici zastavit a pokutu vymáhat na místě. Postihy jsou v takových případech mnohonásobně vyšší a hrozí dokonce i zabavení vozidla do doby, než pokutu i s penále uhradíme. Jsou známy i případy, kdy se z pokuty ve výši tři tisíce korun stala nakonec pokuta padesát tisíc.

Pokud se tedy do dané země už nikdy více nechystáme, můžeme se na placení vykašlat a doufat, že nám to projde. A nejspíše projde. Pokud ale víme, že dříve, nebo později přes tuto zemi pojedeme, je lepší pokutu zaplatit. Předejdeme tím několikanásobně větším problémům, které mohou nastat.

Níže jsme pro vás připravili tabulku, ve které si můžete najít, kolik vás překročení maximální povolené rychlosti může v jednotlivých zemích stát. A mějte na paměti, že v některých státech rádi pokutují i překročení rychlosti o jeden jediný kilometr v hodině.

Foto: Garáž.cz

Výše pokut v tabulce je orientační a může se v čase měnit. V některých zemích (např. Francie, Španělsko nebo Itálie) je také možné snížení výše pokuty při jejím uhrazení na místě, či do několika málo dní. V Itálii pak mají ještě o 30 % vyšší pokuty v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou večerní a sedmou ranní. A pozor, platit můžete, i když jste za volantem ve skutečnosti ani neseděli - v některých zemích, například v Rakousku, Itálii či Francii je za přestupek odpovědný majitel vozu, i když v době spáchání přestupku neřídil.

Reklama

Načítám