Hlavní obsah

Na letišti v Boloni mají Lamborghini Huracán

Foto: Lamborghini

Lamborghini Huracán bude plnit roli takzvaného pacecaru pro letadla

Na většině letišť po světě plní funkci naváděcích aut úplně obyčejná a nudná auta, většinou nějaký kombík nebo SUV. Řídit je musí být pěkná otrava – co na tom, že máte na střeše majáky a velký nápis FOLLOW ME. Jenže mít tenhle flek na letišti v Boloni, tak je to hned jiná káva… Tamní letiště totiž používá jako naváděcí auta modely od Lamborghini!

Článek

Je to už šesté Lamborghini, které boloňské letiště od automobilky dostalo. Jde o Huracán vyvedený ve speciálních barvách, který dostal vysílačku, světelnou rampu a nápis „Follow Me“. Jeho primární funkcí je vodit letadla od přistávací ranveje ke stojánce a zpět na start, takže žádný odvoz VIP klientů, jak by se mohlo zdát.

Zkušené oko rychle odhalí, že nejde o nový Huracán Evo, ale původní dosluhující provedení. Ale neberte to jako nějaké nářky, pořád je v něm atmosférický desetiválec o objemu 5,2 l s výkonem 610 koní. To znamená, že na stovku zrychlí za 3,4 sekundy a jeho maximální rychlost je přes 300 km/h. Ano, to jsou opravdu parametry hodné rozsáhlé letištní plochy.

Jenže už moje babička říkala, že není všechno zlato, co se třpytí. A řídit tenhle Huracán, to bude chtít spoustu kázně a disciplíny. I pro něj totiž platí rychlostní omezení, stejné jako pro autobusy, tahače či cisterny, a tak nesmí jezdit rychleji než 30 mil za hodinu, tedy necelých 50 km/h…

Boloňské letiště nehodlá tento limit nijak posouvat, a tak mírníme naše nadšení. Bude to nakonec největší atrakce asi pro piloty, kteří na letišti s kódovým označením BLQ a oficiálním názvem Bologna Guglielmo Marconi International Airport přistávají. První Huracán v této roli jezdil po letišti už v listopadu v roce 2016, ale to ho mělo letiště zapůjčené jen na tři měsíce. Pro velký úspěch však byla spolupráce o rok později obnovena a od té doby navádí některý z vozů Lamborghini letadla nepřetržitě.

A ano, i nám by se na tuto důležitou funkci víc líbil Aventador, protože má křídlové dveře, to je jasné, ale ten můžete potkat společně s Urusem jen na terminálech. Jestli do Boloni poletíte, pošlete nám fotku, prosím!

Reklama

Načítám