Hlavní obsah

Mýt, či nemýt? I v zimě auto potřebuje očistu

Foto: Shutterstock

Auto umývejte i v zimě

Hodně řidičů v zimě přemýšlí nad tím, jestli své auto mýt nebo ne. Rádi bychom vám dnes předložili několik důvodů k tomu, abyste nad tím už nemuseli přemýšlet a auto i v mrazech udržovali v čistotě. Vyplatí se to totiž nejen co do bezpečnosti, ale i do budoucna. Správným mytím se totiž můžete vyhnout korozi.

Článek

Asi se shodneme na tom, že čisté auto je zároveň hezké auto. Je úplně jedno, jestli jezdíte starou Felicií nebo zbrusu novým BMW. Jakmile je auto udržované, vypadá prostě lépe. Ovšem většina řidičů očistu přes zimu zanedbává. Už jsme se dokonce setkali s názory, že během mrazů je lepší auto neumývat, protože sůl, námraza a veškerá špína vlastně lak zakonzervují. Je to absolutní hloupost! Právě sůl a rozježděný sníh autu velmi škodí.

Ideální je, abyste si před zimou nechali auto pořádně umýt u profesionálů. Zvládnete to ale i sami na zahradě, jen vám to zabere hodně času a sil. Nejde jen o karoserii, která si před zimou zaslouží velkou dávku ochranného vosku. Ten zabrání soli, aby se dostala až úplně na lak. Pořádně umyjte ale i podvozek auta, aby tam nezůstaly zbytky spadaného listí nebo bláto. Pokud se vám nechce investovat čas a energie na tak důkladné mytí, můžete zajet i do automatické myčky. Jen si připlaťte za program, který umyje i podvozek a nanese alespoň nějaký vosk.

Je jasné, že v zimě, kdy teploty padají hluboko pod nulu, nebudete své auto umývat na zahradě. Ovšem jsou automatické myčky, které fungují i za slabších mrazů. Rozhodně je navštivte alespoň jedenkrát za dva týdny. Spíše častěji. Záleží na tom, jaké je počasí. Pokud padá sníh a silničáři hodně solí, auto nechte umýt častěji. Pokud jen mrzne, ale je hezky, můžete návštěvu o pár dnů odložit. Stejně jako při mytí před zimou ale určitě nechte opláchnout i podvozek auta. Jen tak se na něm nebude usazovat sůl, která je velkou kamarádkou koroze.

Jde i o bezpečnost

Už tedy víte, že sůl znamená zvýšené riziko koroze. A to i u nových aut. Stačí dvě zimy, během kterých auto nebudete umývat, a už může být zaděláno na povrchovou rez. Ovšem jde i o bezpečnost. Špinavá okna a zpětná zrcátka, přes která je sotva vidět, si přímo říkají o malér. U každé čerpací stanice najdete alespoň kyblík s vodou a stěrku. Je to taková první pomoc při opravdu špatném počasí. A když už budete u té pohotovostní očisty, přidejte k oknům ještě světlomety. Potřeba je nejen vidět, ale zároveň být viděn!

A ještě přidáme pár praktických rad pro správnou očistu auta během zimy:

- Do myčky vjíždějte s autem, které je zahřáté na provozní teplotu. A to celé! Zmrzlé čelní sklo by při kontaktu s vodou mohlo v sekundě prasknout.

- Po umytí auto nechte dobře vysušit! Voda zateklá v různých spárách a v motorovém prostoru by mohla zmrznout a nadělat neplechu.

- Pokud využíváte služeb profesionálů a auto necháváte ručně umýt, je jedno, jaké je venku počasí. Do automyčky raději jeďte, až když poleví ty opravdu velké mrazy.

Věřte, že investice vložené do očisty auta se vám vrátí. Jen díky správné očistě se vyhnete korozi nebo špatnému výhledu z auta. A nezapomínejte ani na interiér. Šlápoty se zbytkem sněhu a soli mohou na kobercích nechat nepěkné mapy. Na zimu raději používejte gumové koberce, které snadno opláchnete.

Reklama

Související témata:
Načítám