Hlavní obsah

Muzeum Škoda doplní expozice ke 125 letům automobilky

Foto: Škoda Auto

Expozice „S tradicí do budoucnosti“ v muzeu Škoda auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi jen málokomu uniklo, že tuzemská automobilka Škoda letos oslavila 125 let od svého vzniku. Abychom byli zcela konkrétní, je to 125 let od vzniku původní společnosti Laurin & Klement, jejímž prvním produktem bylo jízdní kolo Slavia a která se až ve dvacátých letech spojila s plzeňskou Škodovkou. Dlouhou historii značky teď připomíná nová stálá expozice v muzeu v Mladé Boleslavi.

Článek

Škodovácké muzeum je po pandemii otevřeno od poloviny května a právě dnes se po přípravách zpřístupnila dlouhodobá expozice pojmenovaná „S tradicí do budoucnosti“. Jejím obsahem jsou nové exponáty, artefakty, fotografie, ale taky řada kol, motocyklů a samozřejmě automobilů, mapující vývoj produktů Škoda od přelomu 19. a 20. století až do současnosti.

Foto: Škoda Auto

Stěna s fotografiemi historických osobností

Na pomyslném začátku vývojové linie stojí zmíněný bicykl Slavia z roku 1899 a řada pokračuje přes dvouválcový motocykl L CC či překrásnou Škodu Popular Monte Carlo z roku 1937. Chybět nebude ani replika závodního speciálu Škoda Fabia Super 2000 a opomenout se pochopitelně nesmí ani horem pádem skloňovaná elektromobilita, zastoupená historickými koncepty, současnými vozy nebo elektrickým „kolem“ Klement.

Expozice samozřejmě připomíná i významné osobnosti z vývoje značky a zejména pro technicky zaměřené jedince bude zajímavé nahlédnutí do zákulisí vývoje a přípravy výroby. Doslova zlatým hřebem expozice se stane socha „Mezi skicou a autem“, kterou vytvořilo studio Škoda Design a která je inspirována aerodynamickými tvary předválečných vozů.

Foto: Škoda Auto

Historie a současnost bicyklů

Nová expozice k výročí 125 let bude součástí muzea až do 10. ledna 2021. V současné době má muzeum v Mladé Boleslavi otevřeno každý den od 9 do 17 hodin.

Reklama

Načítám