Hlavní obsah

Muzeum motocyklů Splněný sen v Pavlíkově

Foto: Jan Čejchan

Motor boxer 750, rok 1927 – to je český motocykl Itar. Jako většina motocyklů v muzeu v Pavlíkově je pojízdný. Před pár lety jsem jej měl zapůjčený k malému testu. Na hlavu koženou integrálku, před startováním nastavit páčky plynu, vzduchu a předstihu, pak roztočit motor ruční klikou…

Splněný sen jako název muzea – proč ne? Jenže o motocyklech, které se sešly v muzeu v Pavlíkově, by si málokdo dovolil nechat i jen zdát. Podobně jako v mnoha jiných muzeích, založených motocyklovými nadšenci, je tu k vidění od všeho něco. To samozřejmě není špatně, muzeum je pestré, určitě se v něm ještě nikdo nenudil. Jenže tou pestrostí je nenápadně upozaděna jeho jedinečnost, a sice zaměření na české výrobce motocyklů.

Článek

Majitel muzea Ivo Šarlingr jezdil zamlada motokros, proto jsou tu i nějaké motorky ČZ a Jawa do bahna, nechybí ani ESO. Až na výjimky ale muzeum není zaměřeno na sportovní motocykly. Nejsou tu ani všechny cestovní motocykly Jawa a ČZ, i když jsou jich tu k vidění desítky. Proč ale duplikovat jiná muzea, kde jich jsou spousty? Ano, můžete si tu prohlédnout první Jawu 500 OHV – „rumpál“ a celou řadu jejích červených předválečných i poválečných následovníků, k tomu nějaký předválečný prototyp i pár soutěžních speciálů. Pozornost poutá také kolekce ČZ, od prvního sériového motokola zvaného kaktus, přes dvoudobý dvouválcový půllitr, až po mnohem pozdější motokrosové stroje. Pro ty pokročilejší návštěvníky jsou ale zajímavější jinde obvykle méně vystavované stroje, třeba cestovní motocykly Ogar, mezi kterými zde neschází ani stopětadvacítka s motorem Sachs nebo nevídaný model Elán.

Z důvodu jakési obecné prestiže tu stojí i ten ohavný až krásný Böhmerland –Čechie, ale co si namlouvat, nebýt tu, asi by v muzeu této úrovně prostě chyběl. A už se blížíme k tomu nejzajímavějšímu. Při zmínce o konstruktérovi J. F. Kochovi se znalcům české motocyklové historie vybaví „beďar“ čili BD 500 z roku 1928 s rozvodem DOHC, později Praga 500. Vedle stojí Praga 350 OHC a někdo bude znát i jednovačkovou pětistovku, kterých bylo vyrobeno jen pár kusů. Z poválečných Kochových konstrukcí je nejznámější skútr Čezeta a ani ten tu neschází, i se sidecarem Druzeta. Jenže J. F. Koch byl také konstruktérem motocyklu J.F.K. 250 z roku 1923, a právě ten uvidíte jen v Pavlíkově.

Foto: Jan Čejchan

Skútr Čezeta se sidecarem Druzeta, vyráběným na zakázku firmou Drupol Štiřín

I v některém jiném muzeu se výjimečně objeví český motocykl značky Orion nebo Premier, ale co třeba značky JOLI, Simandl, Plicka, Poustka, Haná, Eisler, Orkán, Meteor, Bekamo, Itar? Víte o nějakém dalším muzeu nebo sbírce, kde by byly soustředěny motocykly od třiceti českých výrobců? Jistě ne, další taková sbírka neexistuje. Ani nemůže, protože v muzeu v Pavlíkově je několik motocyklů, o kterých není známo, že by se další kus dochoval, případně že byl vůbec vyroben.

Foto: Jan Čejchan

Sportovní motocykl ABL 175 OHV má také český původ, vznikl patrně jen jediný kus

Nesmíme také zapomenout na motocykly, které ty české skvosty méně znalým návštěvníkům zastiňují. Jsou z celého světa, většinou obrovské s velkými motory a některé hodně nablýskané. Samozřejmě nemohou chybět motocykly značek Harley Davidson, Indian (dokonce z roku 1918), nebo NSU, BMW, ARIEL, BSA. V jiných našich muzeích už ale jen zřídka potkáte stroje Brough-Superior, Excelsior (1913), Ner-a-car, D-Rad, Royal-Enfield, Douglas, Francis-Barnett, Raleigh, Saroela a další.

Foto: Jan Čejchan

Brough Superior bývá celosvětově považován za vizitku nejlepších motocyklových muzeí

Atmosféru muzea pak ještě dolaďuje oddechová expozice předmětů, které dříve sloužily v hospodářství, v domácnosti nebo pro různá řemesla. Stojí tu i nablýskaná americká kamna, staré kočárky a také historické hračky pro děti. Některé z těchto exponátů už nezářily novotou ani na počátku dvacátého století, a tak na vás dýchne ze všech koutů muzea ta správná atmosféra.

A co je letos nového? Červen 2021 – konečně měsíc, ve kterém koronavirus polevil, a tak se začaly objevovat pozvánky na různá zajímavá setkání. Mezi nimi i pozvánka do muzea v Pavlíkově na slavnostní odhalení sochy svatého Kryštofa. Bral jsem to jako pozvání na menší, polosoukromou akci, jenže když jsem chtěl u muzea zaparkovat indickou Jawu 300 CL, prodíral jsem se s ní davem, protože u muzea bylo lidí jako na pouti. Pořadatel akce Ivo Šarlingr se mému údivu jen zasmál: „jasně že to je jen takové malé setkání přátel, prostě přijeli kamarádi, a aby si mohli dát pivo, tak je přivezly manželky!“

Foto: Jan Čejchan

Slavnost při odhalení sochy svatého Kryštofa

Čestnými hosty byli senátor Ivo Trešl z Rakovníka, místostarosta Aleš Záblocký a pak tvůrce sochy, majitel 3D tiskárny Peter Knobloch. Nám již dobře známý Peter Knobloch, který postavil nový, současný motocykl Böhmerland. A kde vzal pro sochu vzor? Prostorovým skenerem naskenoval patnáct centimetrů vysokou kovovou sošku, která byla původně upevněna na víčku chladiče nějakého velmi starého automobilu, a pak stejnou technologií, kterou použil při výrobě odlitků pro motocykl Böhmerland, podle ní vznikla socha postavy v životní velikosti - 3D tiskem z písku! Stejně jako se tisknou přímo formy pro odlévání kovu. Pojivo je tedy mnohem odolnější, než jaké dopřála příroda pískovci, a tak se tato socha bude moci těšit výtečné kondici po mnoho staletí. Neublíží jí ani kyselé deště, kterými si civilizace ničí sochy z přírodního kamene.

Poslední velmi důležitou osobou byl pan farář Kružík z Petrovic, který o svatém Kryštofovi promluvil a soše požehnal, aby ochraňovala nejen muzeum a jeho návštěvníky, ale i všechny poutníky a řidiče. Chvíli jsme si pak povídali a on vzpomínal, jak jezdil na motocyklu ČZ 175 – jezdit potřeboval a kde by za socializmu vzal farář na auto?

Otevírací doba během května, června, září a října je o víkendu od 10:00 do 17:00, během července a srpna od čtvrtka do neděle od 10:00 do 17:00. Ostatní měsíce je muzeum zavřené.

Vstupné činí 100 Kč, děti do šesti let mají vstup zdarma, snížená cena je 70 Kč a rodina se na výstavu podívá za 250 Kč. V místě se smí fotit, domluvit se dá i na komentované prohlídce či návštěvě mimo otevírací dobu.

Reklama

Načítám