Hlavní obsah

Muzeum dopravy ve Strašicích – Staré autobusy u Plzně

Foto: Martin Tolar

Kousek od Plzně se nachází muzeum prostředků hromadné dopravy, kde můžete zavzpomínat na autobusy i trolejbusy a tramvaje z nedávné minulosti. Pokud si chcete připomenout léta strávená na jejich zadních sedadlech, neměli byste strašické muzeum vynechat.

Článek

Za muzeem stojí spolek Škoda-bus klub založený v roce 2004. Jak název napovídá, baví je hromadná doprava, její historie a hlavně se zaměřují na autobusy a trolejbusy. Cílem je zmapování dopravy a to zejména té v západočeském kraji od druhé světové války. Exponáty udržují ve volném čase a za své prostředky v chodu a provozuschopném stavu, takže se s nimi můžete na nějakých akcích projet (často při těchto akcích jezdí i přímé linky do muzea), nebo si je přímo objednat pro svou akci.

Nápad na muzeum vznikl v roce 2007, kdy se spolek domluvil s obcí Strašice, která poskytla bývalé tankové garáže ve zrušených kasárnách. V polovině srpna 2009 bylo muzeum otevřeno a návštěvníci si mohli prohlédnout prvních deset exponátů. Jejich počet se rozšiřuje každý rok a také se průběžně renovují. Celkem je v areálu 25 velkých exponátů, hlavně trolejbusů a autobusů, které doplňuje i expozice několika osobních aut, převážně Škodovek.

Foto: Martin Tolar

Klasický Ikarus 280 přezdívaný „harmonika“ nebo „čabajka“

Jako první byl ve sbírce autobus Škoda 706 RTO-Lux. Dále je v expozici zájezdová Karosa ŠD11, dříve velmi běžné Karosy řady 730 a Škoda 21 AB. Ty doplňuje i sbírka maďarských autobusů Ikarus (například typy 412 a 435), z nichž nejvíce návštěvníci prý cení „čabajku“ – kloubový typ 280. Ve sbírce je i autobusový přívěs. Z trolejbusů mají ve sbírce plzeňské typy 14 Tr a 15 Tr a také prototyp 17 Tr v ostravském nátěru, doplňuje je Praga V3S s plošinou na opravy trakčního vedení. Největším kouskem je tramvaj ČKD T3.

Foto: Martin Tolar

I tramvaj T3 už může být muzejním exponátem

Kromě vozidel najdete ve sbírce muzea i jejich pohony, trakční vedení, uniformy zaměstnanců, jízdenky a jejich označovače, směrové tabule z dopravních prostředků, dopravní zařízení, zastávkové označníky, armatury trolejového vedení, kontroler tramvaje, první český asynchronní trakční motor z prototypu tramvaje LTM 10.08 (známé také jako Škoda Astra) a pozůstatky po Pionýrské železnici. Nechybí ani rekvizita tramvaje z představení Dáma na kolejích. Muzeum plánuje i vytvoření naučné stezky po stopách Stroussbergově železnici, která byla budována poblíž obce v 19. století a nikdy nebyla plně dokončena.

Muzeum najdete na adrese Strašice 353-B v areálu bývalých kasáren, tedy nepříliš daleko od dálnice D5. Parkování je možné vedle příjezdové komunikace. Termíny otevření jsou vyhlášeny předem (většinou jedenkrát či dvakrát v měsíci, nejbližší je teď 12. a 13. září), po domluvě je ale možné objednat pro organizovanou skupinu i prohlídku mimo ně. Dospělí platí 50 korun, zlevněné je 20 a rodinné za 100 Kč.

Reklama

Načítám