Hlavní obsah

Mustang GT500 dostane omezovač rychlosti! Na 290 km/h...

Foto: Ford

Ford Mustang Shelby GT500: 290 km/h by mělo stačit všem

Automobilovým světem otřásla zpráva, že Volvo od roku 2020 zavede ve všech svých autech omezovač rychlosti nastavený na 180 km/h. Rychlost prý zabíjí a švédská automobilka nechce řidiče svých aut vystavovat zbytečnému nebezpečí. Jenže to je podle všeho teprve začátek. Skutečným šokem je, že dalším v pořadí, kdo aplikuje omezovač rychlosti, je Ford se svým sportovním kupé Mustang! Ale nastavení jeho rychlostního omezení je trochu… benevolentnější.

Článek

Postavit sportovní auto s absurdním výkonem přes 700 koní, a pak mu přistřihnout křídla omezovačem rychlosti, to zní jako pěkně stupidní nápad. Ale Ford to přesto udělal u svého nového Mustangu Shelby GT500, nejvýkonnějšího a nejrychlejšího Mustangu v historii. Limit však nestanovil na 180 km/h jako Volvo, ale na 180 mph (miles per hour, tedy mil za hodinu), čili v přepočtu 290 km/h!

Důvodem nebyl strach o bezpečí řidičů – přeci jen když si pořídíte 700koňovou raketu na kolech, předpokládá se, že máte dost zkušeností a rozumu, abyste ji zvládli zkrotit a neohrožovali sebe ani okolí (což se, pravda, řidičům Mustangů tak úplně nedaří). Fordu šlo o něco docela jiného: o úsporu nákladů.

Foto: Ford

Aerodynamika a chlazení pro rychlost 320 km/h musí být ještě o kus sofistikovanější než pro už tak děsivě rychlých 290 km/h

Zadání pro vývojáře bylo postavit nejrychlejší Mustang v historii a snadno mohli atakovat metu 200 mph (320 km/h), jenže při simulacích a reálném testování zjistili, že žádná rovinka okruhu v celé Americe neumožňuje dosáhnout víc než právě zhruba těch 290 km/h. Proto se rozhodli ušetřit na lepším chlazení a aerodynamice, které by si dosažení 320 km/h vynutilo, a uspořené peníze raději nasypali do vývoje nové dvouspojkové převodovky, která pomůže zrychlit akceleraci a usnadnit běžné popojíždění.

Majitelé Shelby GT500 tak sice přijdou o svůj trumf při hospodském porovnávání automobilových pindíků (Camaro ZL1 papírových 200 mph zvládá), ale při skutečné jízdě na trati jim nejspíš nic chybět nebude. A upřímně, ani ve Volvu nejspíš nikdo nepotřebuje jezdit po běžných silnicích víc než 180 km/h. A pokud ano, tak je jen dobře, že mu to elektronika zatrhne.

Co říkáte na omezovač rychlosti v Mustangu Shelby GT500?
290 km/h je v pohodě, víc jsem stejně nikdy nejel
30,8 %
Žádná omezení, chci se zabít v rychlosti, kterou si sám zvolím
69,2 %
Celkem hlasovalo 3433 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám