Hlavní obsah

Možná nepotřebujete obří pick-up. Třeba by vám stačilo Mini

Foto: RM Sotheby's

Poslední dobou čím dál častěji potkávám na silnicích pick-upy, ale i když se mi většina z nich líbí, jejich vnější rozměry ve městě mnohdy působí dost nepatřičně. Tenhle veterán z aukční nabídky by mohl být řešením.

Článek

Nabídka aukční síně RM Sotheby's pro květnovou aukci v Elkhartu je plná zajímavých aut i kuriozit. Jednou takovou je třeba Austin Mini Pickup z roku 1972.

Mini, to je ikonická malá dvoudveřová krabička s výbornými jízdními vlastnostmi a miniaturními rozměry. Je ale pravdou, že ani jeho příznivci o něm s čistým svědomím nikdy nemluví jako o praktickém autě. Ve výrobním programu ale existovalo několik řešení v podobě dodávek, kombíků a také otevřeného pick-upu.

Foto: RM Sotheby's

Standardně vypadá zadek Mini jinak

Pick-up se začal prodávat v roce 1961 a vyráběl se na prodloužené platformě dodávky až do roku 1983. Zadní nákladový prostor byl ale pochopitelně otevřený. Vypadá jako klasický americký pick-up, jež se trochu srazil v pračce. Na délku má jen 3,4 metru a váží pouze 680 kilogramů. Celkem vzniklo v této verzi přes 58 tisíc aut, a tak jde celkem o raritu.

Foto: RM Sotheby's

Automobily Mini jsou tradičně plné britských vlajek

Kus, který se draží, pohání silnější čtyřválec o objemu 1 275 ccm s dvojitými karburátory SU. Jeho výkon 69 koní a točivý moment 104 Nm jde na přední kola přes čtyřstupňovou manuální převodovku. Jako v případě všech verzí starého britského knedlíku i tady hodnoty na papíře nezní nic moc, ale stejně je s těmito auty nakonec ohromná zábava.

Foto: RM Sotheby's

Nádherně upravená korba

U aukční síně RM Sotheby's máte vždy jistotu, že auta jsou v perfektním stavu, a není tomu jinak ani v tomto případě. Auto není úplně v původním stavu, majitelé na něm během života provedli pár úprav. Například nákladový prostor je chráněný krásnými dřevěnými panely. Momentálně se v něm vozí jen rezerva, ale snad nový majitel občas naloží i nějaký náklad.

Foto: RM Sotheby's

Na pracanta má Mini docela luxusní interiér

Úpravy jsou i uvnitř, kde je nový červený koberec, kožená sedadla, volant Mountney a moderní rádio Clarion na CD s reproduktory Blaupunkt. Kdo by raději nějaké staré rádio, potěší ho, že taková věc jde snadno vyměnit.

Zatím se jen neví, kolik bude auto nakonec stát. Aukční síň ještě nezveřejnila ani odhad. Ale vzhledem k nízkému počtu vyrobených kusů jde o investiční jistotu.

Reklama

Načítám