Hlavní obsah

BMW K1600 GT: Jediný atmosférický šestiválec od BMW najdete v motorce

Foto: Lukáš Volšický

BMW K1600 GT svojí cenou přečnívá do kategorie aut. A rozhodně ne levných aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeptejte se petrolheadů, co pro ně znamená BMW. Mnozí vám řeknou, že jsou to hlavně úžasné řadové šestiválce, které značka dává do svých aut od nepaměti a které nasbíraly mnoho ocenění za motory roku. Mnozí petrolheadi pak taky zamáčknou slzu v oku a řeknou, že úplně nejlepší byly ještě ty atmosférické, které už se v autech několik let neobjevují. Jenže…

Článek

Jenže nevěšte vaše benzinové hlavy, neboť vězte, že BMW jeden atmosferický (!) řadový benzinový šestiválec pořád vyrábí, a dokonce ho prodává i v Evropě. Jen ten šestiválec není tak úplně v autě. Je v motorce, která si ale svými rozměry s menšími auty příliš nezadá.

Řeč je o „Káčku“ – řadě největších silničních cesťáků od BMW, které míří na stejný trh jako třeba Honda Goldwing. Jde o osobitou a tak trochu okrajovou kategorii velkých, silných a drahých motorek, zaměřených na maximum cestovního komfortu.

Foto: Lukáš Volšický

Motorky jako je řada K od BMW se řadí mezi největší, které na silnici potkáte. Větší už jsou snad akorát velké americké cestovní od Harleye a Indianu

Tohle zaměření je na BMW K1600 GT vidět na první pohled. Velikost motorky je skoro až monumentální, a přestože je GT ten „sportovnější“ model, je pozice za řídítky vyloženě královská. Prakticky není místo, kde by na mě a mých 183 centimetrů foukalo, kór za ohromným, elektricky nastavitelným plexi, které se v nejvyšší pozici tyčí prakticky kolmo vzhůru. Vysoká řídítka znamenají, že trup mám zcela vzpřímený, nohy pak pod sebou, ale pohodově uvolněně, bez zalomených kolen a kyčlí. Sedlu nechybí nastavení do dvou výškových poloh, což zejména pozici nohou dost ovlivní. Sama motorka se pak na aktivních tlumičích sama zvýší nebo sníží, aby kompenzovala hmotnost jezdce, spolujezdce a taky čehokoliv, co se naloží do velikých kufrů.

Foto: Lukáš Volšický

Praktičnost na motorce není jen o tom, kolik bagáže s sebou povezu. Je to i o tom, jak se budu na motorce cítit po několika stovkách kilometrů v jednom zátahu

Vedle kufrů jsou tu i šikovné uzamykatelné přihrádky před koleny a pak i přihrádka pod plexi, určená pro telefon. Ta je vybavená USB konektorem a malým větráčkem, bránícím přehřátí telefonu. Smartphone je pak pochopitelně propojen se sofistikovaným palubním infotainmentem, který umí navigaci a disponuje rádiem.

Foto: Lukáš Volšický

Nejsem úplně příznivce rádia na motorkách. Ve výsledku stejně nic neslyšíte a vaši hudbu poslouchají akorát všichni okolo. Jsou ale motorkáři, kteří si cestovní stroj bez téhle vychytávky neumí představit

Hučící šestiválec s nekonečnou zásobou síly

A pak je tu onen motor. V rámu napříč uložená, fascinující jednotka se šesti válci v řadě, která na každé straně jen decentně vykukuje zpod kapotáže. Agregát o objemu 1 600 kubických centimetrů si spokojeně přede v každých otáčkách ze širokého spektra a má v každém okamžiku ohromnou rezervu síly, nezávisle na rychlosti, řazené špičkově vyladěným oboustranným rychlořazením.

Foto: Lukáš Volšický

Svým motorem se bohužel moc kochat nebudete. Je tak pečlivě uschován, že počet válců museli na víka hlav válců napsat

Jen co se svižně rozštěká startér a motor poprvé silně, ale naprosto klidně zahučí, je úplně jasné, kam tahle strojovna směřuje. Cílem je naservírovat motor, který zvládne cokoliv a bez kompromisů. Naprosto bez vibrací se lze proplétat městem s otáčkami běžně padajícími hluboko pod dva tisíce, nebo sypat po rychlostní silnici první třídy a užívat si hurónského řevu maximálních otáček. Většinu času se však pohybuji něco mezi. Motor v nekonečně širokém středním pásmu jen kultivovaně šumí nebo hučí, vždycky bez vibrací a vždycky naprosto ve svém živlu. A vždycky připraven vypálit. Protože 160 koní je parádní porce výkonu i na macatých 343 kilogramů, nemluvě o točivém momentu 180 Nm.

Foto: Lukáš Volšický

Je to bestie. Výkon je všudypřítomný a jeho dodávka okamžitá

Skvělá na cestování, obstojná na cokoliv jiného

Zbytek motorky je pak ve svém živlu během cestování – jak taky jinak. Úplně nejlépe se tahle motorka má na dlouhých a svižných silničních přesunech, kde z pozice jezdce nejvíc ocením komfort přicházející od aerodynamické ochrany i od super-pohodlného adaptivního pružení. Neméně ocením i velkou nádrž na 26,5 litru paliva, na kterou se dá najet nějakých 330 kilometrů do rezervy.

Foto: Lukáš Volšický

Za tohle sice nemůže ani tak motorka jako aktuální cena benzinu, ale trhnul jsem svůj osobní rekord. Plná nádrž mě na motorce poprvé stála přes tisícovku

Když potom podmínky nejsou ideální a silnice přestane být rovná a hladká, ani tehdy netrpím. Jasně, Káčko není žádný obratný drobek, městem neumí projíždět s hladkostí dvackového skútru a klikatou silnici neumí řezat s řízností naháče, ale na to, o jak velkou a těžkou motorku se jedná, zůstává ovladatelnost a použitelnost i v těchto situacích na vysoké úrovni.

Těžiště je relativně nízko, takže jízda krokem ani manipulace na místě není kdovíjak komplikovaná (a navíc je tu šikovná elektrická zpátečka). To samé se týká klikatých silnic, kde se motorka pohybuje v rámci možností s lehkostí a jet svižně po klikatém úseku na obřím cesťáku je vlastně svým bizarním způsobem sranda. Pořád moc dobře vím, že se peru s velkou vahou, která je při rychlé překlápění ze zatáčky do zatáčky znát, ale to k velkému cesťáku prostě patří.

Foto: Lukáš Volšický

Káčko budí na silnici respekt a to nejen směrem k okolí, ale i k jezdci. Pouštět se s ní do větších akcí chce dost odvahy

Co naplat, jedná se prostě o fascinující stroj, na němž je znát špičková inženýrská práce. Ale ze všech těch technických řešení a vychytávek stejně nejvíc vyčnívá onen famózní motor. Šestiválec je radost i v autě, a jakkoliv se pro motorku může zdát snad i nadbytečný, jeho projev, výkon a kultivovanost jsou prostě úchvatné. I když jsem potřeboval jet jenom kousek za město – což není úplně úkol pro velkou cestovní motorku – vždycky jsem se těšil, až nahodím ten sametový šestiválec a trochu si „zahučím“.

Všechno však má svou cenu a nikoho asi nepřekvapí, že K1600 GT tou svojí cenou přečnívá do kategorie aut. A rozhodně ne levných aut. Základ vyjde na 687 960 korun a hned první příplatek 18 310 korun dáte za lakování v barvě trikolóry, které se na sportovně laděné GT prostě hodí. Naprosto nezbytné je pak rychlořazení, které koupíte rovnou v rámci paketu Comfort s alarmem a centrálním zamykáním kufrů za 21 870 korun. Milovníci hudby (a jízdy v mlze) pak přihodí i paket Touring za 38 900, který obsahuje audiosystém a padací rám osazený mlhovkami. Suma sumárum je to 748 730 korun, pokud tedy neotevřete svět individualizace a doplňků, kde můžete nechat další peníze.

Technické údaje
Motorřadový šestiválec, vodou chlazený, DOHC
Objem1 649 cm3
Výkon160 koní (118 kW) při 6 750 ot./min.
Točivý moment180 Nm při 5 250 ot./min.
Spojkav olejové lázni, hydraulické ovládání
Převodovkašestistupňová, oboustranné rychlořazení
Finální převodkardan
Přední zavěšeníDuolever, kluzáky s kyvným ramenem, centrální tlumič s vinutou pružinou, Dynamic ESA
Zadní zavěšeníParalever, jednoramenná kyvná vidlice, centrální tlumič, Dynamic ESA
Velikost kol3,5x17" vpředu, 6x16" vzadu
Přední brzdy2x320 mm kotouč, čtyřpístové třmeny, ABS
Zadní brzdy320 mm kotouč, dvoupístový třmen, ABS
Pohotovostní hmotnost343 kilogramů
Objem nádrže26,5 litru
Rozvor1 618 mm
Výška sedla810 / 830 mm
Testovací jezdec má na sobě
PřilbaLS2 Challenger C Solid Carbon
BundaMacna Hurracage
Kalhoty4SR Club Sport
RukaviceFive Sport City
BotyAlpinestars SMX-6

Reklama

Načítám