Hlavní obsah

Mostecký autodrom zažil závody tahačů i NASCAR

Foto: Autodrom Most

O uplynulém víkendu nevěděl fanoušek motorsportu kam dříve skočit. Ve Zlíně se jela tradiční Barum Rally a na mosteckém okruhu probíhaly závody NASCAR a zároveň evropská série tahačů Czech Truck Prix. Na mostecký autodrom jsme se zajeli podávat a můžeme potvrdit, že diváci i přes vyšší cenu vstupenek dostali naservírovaný velkolepý program.

Článek

Po mistrovství světa superbiků se na okruhu pod hradem Hněvín o uplynulém víkendu konala další velká akce – NASCAR, evropská série tahačů, a coby bonbonek závody formulí nejrůznějšího výkonu i stáří. Po oba dny se jel víceméně totožný program, tj. dva závody trucků, dva závody NASCAR a po jednom v rámci Maxx Formula.

Po sobotních přeháňkách bylo v neděli počasí vynikající, a třebaže diváků nebylo tolik jako v předcovidových dobách, atmosféra byla výtečná. V rámci evropské série NASCAR bylo zajímavé vidět tyto burácející stroje někde jinde než na závodním oválu.

Diváci viděli závodit mistra světa F1 a vítěze Indianapolis 500 Jacquese Villeneuvea nebo českého závodníka Martina Doubka. Na startovacím roštu bylo téměř 30 osmiválcových speciálů s identickým výkonem 400 koní, poháněnou zadní nápravou a zcela bez elektronických pomocníků. Doubek bral v sobotu skvělé třetí místo, v neděli kvůli technickým problémům skončil.

V rámci tradičního závodu tahačů Czech Truck Prix se na start postavilo celkem 17 strojů včetně tří speciálů domácí Buggyry v čele s Adamem Lackem. Ten se po velice dramatickém závodu, kdy si diváci užili postrkování náklaďáků v plné rychlosti, objevil na pódiu hned dvakrát – za sobotní třetí a nedělní druhé místo.

Perličkou pak byly závody Maxx Formula. Diváci viděli starší monoposty F1, Superleague Formule, GP2, F3000 nebo IndyCar, které se proháněly v rychlostech kolem 180 km/h. Jediná Češka ve startovním poli, Veronika Jaksch, dokončila jen první závod a do nedělního kvůli technické závadě na svém monopostu nenastoupila.

Pro suverénní vítězství v sérii Maxx Formula si dojel Francouz Christopher Brenier s monopostem Panoz DP09B. Jeho nejlepší čas na kolo měl hodnotu 1:24,52 sekundy.

Více z víkendových závodů uvidíte v rozsáhlé komentované galerii.

Reklama

Načítám