Hlavní obsah

Mladý Schumacher do F1? Letos musí ukázat, co v něm je

Foto: Ferrari Academy

Mick Schumacher (vpravo) je členem Ferrari Academy, kde má pro závodění ty nejlepší podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se má příští rok vrátit jméno Schumacher do Formule 1, musí jednadvacetiletý závodník letošní rok excelovat v nižší sérii F2. Jen slavné jméno by totiž stačit nemuselo… Mick Schumacher si snaží plnit své sny a dostat se na stupně vítězů, zároveň ale musí snášet obří tlak okolí.

Článek

Říká se, že Mick Schumacher by se mohl v sezóně 2021 posadit do monopostu Formule 1 stáje Alfy Romeo. Jestli se to ale má stát skutečností, tak musí mladý Schumacher letos dokázat, že na to má. Stejně jako vloni bude jezdit v nižší sérii Formule 2, ale aby se jeho sen stal skutečností, bude muset opravdu zabrat.

Myslí si to většina lidí ve Formuli 1 a Johnny Herbert, který s jeho otcem Michaelem Schumacherem jezdil v roce 1995 za tým Benetton, to říká na plnou pusu: „Pro Micka to letos bude důležitá sezóna. Vloni dokázal jednou vyhrát, ale jinak nepředvedl nic velkolepého. A to se musí změnit.“

Herbert naráží na to, že za loňskou sezónu mladý Schumacher sice vyhrál na Hungaroringu, ale v hodnocení celé sezóny mu patřila až dvanáctá příčka, a místo aby pravidelně bojoval o „místo na bedně“, tak byl spíš v polovině startovního pole.

„Vítězství v Maďarsku bylo velkolepé. Celý závod měl pod kontrolou, držel tempo, dokázal udržet v kondici pneumatiky… Prostě profesionální jízda,“ řekl Johnny Herbert na Autosport International Show. „Ale jedno vítězství nestačí! V dalších závodech jsme všichni čekali, že bude plný sebevědomí a předvede opět skvělou podívanou, ale on pak jednou nedojel a v druhém závodě byl šestý. A to je zkrátka málo.“

Pravda je taková, že třeba Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Emerson Fittipaldi nebo Fernando Alonso, nejmladší mistři Formule 1, vyhrávali pravidelně i v nižších sériích. A to zatím není případ Micka Schumachera.

Jistě, je na něj obrovský tlak - všichni čekají, jestli předvede stejné mistrovství jako jeho otec, ale on se taky musí každý den čelit tomu, co se jeho tátovi stalo. Rozhodně to nemá jednoduché.

„Je velmi milý, slušný a přátelský,“ řekl ještě Johnny Herbert. „Jestli má na Formuli 1, nebo ne, to se ale teprve ukáže.“ Podle něj prostě musí Mick Schumacher letos zabrat a předvést všechen svůj talent a um. Neměl by se tak ve Formuli 2 příliš zdržovat, protože to by mohlo zbrzdit jeho rozvoj.

„Někteří jezdci jezdili Formuli 2 tři nebo čtyři roky, než přesedli do Formule 1, vzpomeňte třeba na jména jako Maldonado či Palmer. Ani jeden z nich ale pak ve Formuli 1 zazářit nedokázal. Trend je zkrátka takový, že čím mladší jezdec ve Formuli 1, tím větší jsou jeho šance,“ dodal Herbert.

Ukázkový případ je třeba Max Verstappen, který hned při svém prvním startu za Redbull ve Formuli 1 vyhrál Velkou cenu Španělska a od té doby o sobě dává pravidelně vědět, i když jezdí často na samé hranici rizika. A právě z něj by si měl Mick Schumacher brát příklad. Začal F1 jezdit, když mu bylo 17 let a 166 dní, vítězství získal ve věku 18 let a 228 dní.

Rozhodující jsou totiž výsledky, ne jméno! A můžete se spolehnout, že my budeme jméno Schumacher vždy v soupiskách závodů poctivě vyhlížet.

Reklama

Načítám