Hlavní obsah

MINI slaví 60 let a představuje speciální edici

Foto: MINI

MINI 60 Years

Co si budeme povídat. MINI už dnes mini rozhodně není, ale to neznamená, že by se nedrželo své historie. Rovných 60 let po uvedení tohoto malého britského vozu představuje automobilka svým zákazníkům speciální výroční edici, která je odkazem na minulost a na tradiční britský původ, jenž k autu neodmyslitelně patří.

Článek

Dnes už je MINI pod taktovkou německého BMW, což ale neznamená, že by ztratilo něco z britského původu. Právě naopak. Jen jak jsme naznačili výše, pojem mini se k novým modelům značky už moc nehodí. To spíše maxi. I tak je ale MINI, a i tato speciální edice s názvem MINI 60 Years velmi stylová a britsky decentní. Speciální edice bude k dispozici od března 2019 pro 3dveřové a 5dveřové MINI.

Karoserie limitovaného MINI je v klasickém zeleném barevném provedení britských závodních automobilů, které má evokovat především sportovní tradici značky, jež začala už v raném stadiu a trvala až do nedávné minulosti. Její název je British Racing Green IV a dle mého autu opravdu sluší. Je decentní, ale zároveň svým způsobem nepřehlédnutelná.

Alternativně jsou ale v nabídce také další barvy. Konkrétně pak černá metalíza Midnight Black, šedá metalíza Moonwalk Grey, stříbrná metalíza Melting Silver a modrá MINI Yours Lapisluxury Blue. Zvolená barva karoserie je vždy kombinovaná se střechou a kryty zpětných zrcátek v provedení bílá Pepper White nebo černá. A nechybí ani klasické pruhy na kapotě, v tomto případě s výročním designem, a ani dvoubarevná 17palcová kola z lehké slitiny v provedení 60 Years Spoke.

Mimochodem, to logo odkazující na výroční edici se neobjevuje jen na levém pruhu na kapotě. Najdete ho také okolo bočních směrových ukazatelů a na prahových lištách řidiče a spolujezdce. Umístěno bylo i uvnitř na hlavových opěrkách sedadel vpředu a na volantu. A mimochodem, do standardní výbavy edičního modelu patří třeba i sportovní kožený volant a sportovní sedadla čalouněná kůží Yours Leather Lounge 60 Years v tmavém provedení.

Jakkoliv je tento ediční kousek velmi zajímavý a dle našeho názoru povedený, bude hodně záležet na jeho ceně. Jak známo, MINI, obzvláště v zajímavějších výbavách, moc levná nejsou.

Který z dekoračních a designových prvků limitované edice vozů MINI vás bere nejvíc? Těšíme se na vaše postřehy a názory v diskuzi...

Reklama

Načítám