Hlavní obsah

MINI na Dakar vyrazí i se stylovou retro zadokolkou!

Foto: Archiv Garáž.cz

Několikanásobní dakarští šampioni z X-Raid se vrací s osvědčeným nářadím, ale do čtyřicátého ročníku si připravili i něco navíc. Poprvé totiž bude značka závodit se dvěma různými speciály. A ten červený opravdu stojí za to.

Článek

Monstrózní MINI, které má s dárcovským Countrymanem skutečně společného pramálo, zvítězilo na Dakaru hned čtyřikrát za sebou - v letech 2012 až 2015. A ani v dalších letech nebyly výsledky k zahození. Aby z letošního, mimochodem už čtyřicátého ročníku, vytěžila značka ve spolupráci s týmem X-Raid maximum, vrací se do boje s tradičním speciálem, který připomíná Countrymana opravdu jen vzdáleně a sází na všemožná odlehčení, robustnější podvozek a hlavně osvědčený dieselový šestiválec o výkonu 340 koní, který pohání všechna čtyři kola.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nás ale mnohem víc zaujala buggy John Cooper, která se vydá do boje po jeho boku. Červený speciál na trubkovém rámu má stejný motor, ale zcela odlišný design, sázející na aerodynamiku. A co je vůbec nejdůležitější? Tenhle speciál má pouze pohon zadních kol, protože zadokolky mají podle pravidel řadu úlev. Ano, tahle roztomilá buggy vznikla hlavně proto, aby mohl X-Raid naplno vytěžit nově vypsané kategorie. A takové kreativitě samozřejmě fandíme, tím spíš, že z toho vznikne takhle fotogenický závoďák.

Reklama

Načítám