Hlavní obsah

MINI mění směr. Nejostřejší vozy značky budou bzučet

Foto: MINI

V dílnách Johna Coopera to teď bude bzučet. MINI už pilně ladí ostré elektrické modely

Skupina BMW to s elektrifikací myslí vážně. Nevěříte? Po nášupu bzučících SUV mnichovská automobilka oznámila, že se bateriového pohonu dočkají také nejostřejší modely z dílen John Cooper Works. Po plug-in hybridním Countrymanu a elektromobilu MINI SE tak půjde o další členy rodiny, která se částečně či primárně živí volty.

Článek

Marketingová slova mnichovského giganta hlásají, že vývoj modelové řady MINI směřuje k elektromobilitě. Budoucí elektropohony vozů z dílen John Cooper Works (JCW) slibují extrémní výkony a potěšení z jízdy, prý stejné jako u aut se spalovacími motory.

Foto: MINI

Electrické coopery od JCW budou prý taktéž zábavné a plné potěšení z jízdy

No, zatím to tak nevypadá. Plug-in hybridní Countryman sice platí za pohodlné každodenní SUV s nízkou spotřebou, jenže pravou radost najdete maximálně ve verzi JCW s přeplňovaným čtyřválcem o výkonu 306 koní. To samé tradiční cooper na baterky, který je jen předělávkou klasického třídveřového mini. Jde o pěknou stylovku do města s pohonným ústrojím z BMW i3 a mizerným dojezdem, nicméně silnější emoce zdaleka nevyvolává ani u většiny řidičů.

To benzinová MINI JCW jsou jiná píseň, tam koně lítají, výfuky bublají, střechy se stahují nebo vás prostě jen baví pocity, že v případně Clubmanu (kombík) můžete lítat po okresce stejně svižně jako se sporťákem.

Foto: MINI

Rostoucí prodeje elektrifikovaných modelů MINI automobilce napovídají, že jde o cestu správným směrem

Bernd Körber, šéf značky MINI, tvrdí, že kombinace elektřiny a modelové řady kompaktních angličáků se ukázala jako správná z hlediska potěšení z jízdy. Proto je prý nyní čas pro vášeň i výkon, tudíž práce na vývoji elektrických konceptů John Cooper Works běží.

MINI John Cooper Works ElectricVideo: MINI

Druhým dechem však dodává, že aby byly naplněny potřeby automobilových nadšenců (kdo jiný by si taky JCW kupoval, že?), zůstanou spalovací motory i nadále v tom nejostřejším nabídkovém portfoliu.

My jen doufáme, že mimo výkonu zvýší konstruktéři také dojezd, a to zástavbou větších baterií. Jinak totiž udělají z nepochybně krásného hot-hatche otroka dobíjecích stanic. Tak se zatím alespoň pokochejte oficiálními snímky prototypu a napište nám do komentářů, zdali má elektrické MINI JCW šanci na poli ostrých hatchbacků uspět.

Reklama

Související témata:
Načítám