Hlavní obsah

MINI důkladně vylepšilo celou rodinu modelů Cooper

Foto: MINI

Třetí generace hatchbacku MINI ve všech variantách (třídveřový a pětidveřový hatchback, sportovní verze Cooper S, elektrická Cooper SE a kabriolet) se dočkala zaslouženého faceliftu, inspirovaného inovacemi elektrické verze Cooper SE, a také vstříknutí další dávky stylovosti do žil.

Článek

Loňská elektrická novinka Cooper SE předběhla dobu a přinesla hned několik inovací, které se na zbytek modelové řady přenášejí právě teď. Ano, máme na mysli třeba nová LED světla (která se stala součástí základní výbavy) nebo částečně zaslepenou masku chladiče… ale novinek je mnohem víc.

Pozorní čtenáři a znalci MINI si určitě všimli také nově tvarovaného nárazníku, z jehož krajů zmizely mlhovky (jejich funkci suplují právě výkonnější LED v čelních světlometech) a nahradily je nově tvarované vstupy vzduchu. Přepracování se dočkal i zadní nárazník, zadní LED světla v designu britské vlajky Union Jack jsou nyní součástí standardní výbavy.

Foto: MINI

Výsledkem úprav je modernější a čistší designové pojetí

Velká pozornost byla věnována také širší nabídce individualizace, protože základ úspěchu novodobého MINI je právě ve stylu – těšit se můžete na tři nové barvy karoserie (šedá Rooftop Grey, modrá Island Blue a žlutá Zesty Yellow, jež byla dosud dostupná pouze pro kabrio), pět nových designů kol (o rozměru 17“ a 18“), a především na unikátní vícebarevnou střechu Multitone.

Foto: MINI

Styl a personalizace jsou pro MINI vším

Dosud byly na střechu na výběr pouze kontrastní laky černá Jet Black, bílá Aspen White, stříbrná Melting Silver a také červená Chili Red pro verzi JCW. Nová varianta Multitone se vyznačuje barevným přechodem z modré San Marino Blue přes perleťovou barvu Pearly Aqua po černou Jet Black. Přechodu bylo dosaženo novou technikou lakování, kdy jsou tři barevné odstíny nanášeny jeden po druhém v procesu zvaném „mokré na mokré“).

Foto: MINI

Každé provedení střechy Multitone je díky měnícím se podmínkám při výrobě mírně odlišné a tedy unikátní

Kabinu zdobí nové dekory, materiály a barevná provedení včetně nových možností ambientního osvětlení. Důležitější je ale 5“ digitální přístrojový panel (který se poprvé objevil také u Cooperu SE) a standardně dodávaný 8,8“ infotainment s novější generací systému, nabízející širší možnosti mobilní a online konektivity. Vzhled LED prstence centrálního přístroje vylepšuje ve spojení s výbavou vnitřního osvětlení Ambient Light nový povrchový design s laserovým gravírováním.

Foto: MINI

Kabina je ještě o něco víc cool

Po technické stránce se nezměnilo prakticky nic – motory jsou stejné jako dřív (upravené tak, že plní všechny aktuální emisní normy), pouze adaptivní podvozek dostal „chytřejší“ tlumiče a parkovací brzda už je pouze elektrická (díky tomu má adaptivní tempomat funkci Stop & Go).

Paradoxně přes všechna vylepšení jsou ceny nových modelů MINI o chlup nižší než dosud: 3dveřové MINI začíná na částce 505 700 Kč, pětidveřové provedení je už za 527 800 a otevřené kabrio pořídíte již za 622 700 Kč.

Reklama

Načítám