Hlavní obsah

Mikrobus na baterky přijede v roce 2022

Foto: Archiv Garáž.cz

Futuristická zelená obdoba legendární hippies dodávky nám byla slibována prostřednictvím různých konceptů už bezmála dekádu. Teď jsme se konečně dočkali. Mikrobus se vrací v rámci rodiny I.D.

Článek

Konstatování, že jsme se dočkali samozřejmě berte trochu s rezervou, protože na trh má jít nový mikrobus skutečně až za pět let, což není zrovna za humny. Vyjede ale v rámci rodiny nových elektromobilů (v rámci konceptů pojmenovaných I.D.) na platformě MEB a pár novinářů už mělo dokonce tu čest řídit jakousi konceptovou mulu, komplet s hranatým futuristickým volantem, který umí zaplout do přístrojové desky, a pohonem z Volkswagenu e-Golf. Volkswagen potvrdil příchod nového mikrobusu (momentálně se pracovně jmenuje I.D. Buzz) na přehlídce v Pebble Beach, což je mimořádně stylové, protože právě v Kalifornii se starým prvním a druhým generacím stále daří a najdete je zaparkované u každé pláže na Pacific Coast Highway, kde v nich přespávají surfaři čekající na tu správnou vlnu.

Foto: Archiv Garáž.cz

V rámci konceptu představil Volkswagen novou generaci s elektromotorem o výkonu 370 koní a s dojezdem cca 430 kilometrů. Není divu, že se zákazníci začali hned ozývat a doslova prosit na kolenou, aby tento vůz skutečně poslal do výroby. A zjevně to zabralo. Zástupci značky se dušují, že parametry dodrží, ale upřímně řečeno by nám úplně stačilo i těch 130 koní z e-Golfu, kdyby to bylo ve prospěch ještě vyššího dojezdu. A toho bychom se dočkat mohli, protože do pěti let budou jistě baterky dostupnější a snad půjdou i rychleji a snáze dobít.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mít takovou dodávku s elektrickým pohonem, 4x4 a dojezdem 500 až 600 reálných km s možností dobíjet na každé páté benzínce, to zní jako ideální letní auto pro ty, kteří nechtějí "smrdět", ani být za brzdu provozu. Za pět let se snad dočkáme i pokročilých autonomních funkcí, takže skutečně budete moci schovat volant do palubky, otočit sedačku o stoosmdesát stupňů a buď se prospat nebo se bavit s ostatními cestujícími. To by byla ultimátní párty dodávka na cesty do dalekých krajin, nemyslíte?

Reklama

Načítám