Hlavní obsah

Michael Schumacher - konečně dobré zprávy?

Foto: Ferrari

Michael Schumacher společně s Jeanem Todtem a týmovým kolegou Rubensem Barrichellem

Na konci prosince to bylo pět let od osudné lyžařské nehody Michaela Schumachera, sedminásobného mistra Formule 1, při které došlo k závažnému poškození jeho mozku. Jeho stav rodina úzkostlivě tají, ale teď přišel Jean Todt, bývalý šéf Ferrari a současný prezident FIA s dobrou zprávou. „Michaelův stav se zlepšuje!“

Článek

Je to jako na houpačce. Spekulace, náznaky i oficiální prohlášení. Chvíli se zdá, že vše je na dobré cestě, a že se Schumacherův stav zlepšuje, vzápětí to však druhá strana vyvrací. Jedna zpráva popírá druhou, rodina odmítá cokoliv komentovat. Naposledy jsem slyšeli, že bývalý jezdec F1 nějakým způsobem komunikuje a projevuje emoce, abychom se vzápětí dozvěděli, že nejde o setrvalý stav, ale o chvilkové záblesky. Teď však přišla dobrá zpráva od člověka, kterému můžeme věřit. „Vždy jsem opatrný v těchto prohlášeních, ale je pravda, že Michael dělá pokroky. Dívali jsme se společně na závod F1 v jeho domě ve Švýcarsku," řekl Jean Todt, Schumacherův dobrý přítel, v rozhovoru pro rádio Monte Carlo.

„Je v nejlepších rukou, nevzdává se a nadále bojuje. Naše přátelství už samozřejmě nemůže být stejné jako kdysi, ale to je kvůli tomu, že už spolu nemůžeme komunikovat jako dřív,” prozradil ještě Todt, který ale odmítl další podrobnosti se slovy, že by nerad porušil prosbu Schumacherovy rodiny o zachování soukromí. Dodal jen, že všichni kolem Schumachera dělají absolutně vše, co je v jejich silách, aby se jeho stav dále lepšil.

Je jasné, že Michael Schumacher má tu nejlepší péči, ostatně mluví se o tom, že se o něj v jeho domě u Bodamského jezera permanentně stará patnáctičlenný lékařský tým a že náklady na něj mají přesahovat čtyři miliony korun týdně.

Foto: Archiv redakce

Michael Schumacher a Ayrton Senna

„Bohužel není pravda, že Michael může chodit nebo že je schopen výraznější interakce se svým okolím. Jsou to nesmysly. Prosíme veřejnost a fanoušky, aby zůstali trpěliví a respektovali soukromí rodiny," řekla nedávno Schumacherova mluvčí Sabine Kehm.

Lékařské názory na to, jestli se může Michael Schumacher uzdravit, se rozcházejí, někteří mu nedávají naději, jiné zprávy jsou podstatně pozitivnější a mluví se o nějakých čtyřiceti procentech pacientů, kteří se dokázali z podobných následků alespoň částečně zotavit. Všichni se však shodují na tom, že je extrémně důležité nic nevzdávat a se Schumacherem dál komunikovat. Konečně slovo v péči má prý jeho manželka Corinna, která rozhoduje i o tom, kdo může Schumiho v jeho domě navštívit. „Jeho žena Corinna mi k němu zakazuje přístup, bojí se, že bych okamžitě poznal, jak na tom je, a to ona nechce. Ale jeho fanoušci si zaslouží vědět pravdu," řekl nedávno Willi Weber, bývalý Schumacherův manažer.

Nezbývá, než doufat. Uvidíme, jestli něco naznačí film, který se o Schumacherovi chystá, nebo zda někdo přijde s dalšími zaručenými zprávami. A jak to vnímáte vy?

Co si myslíte o zdravotním stavu Michaela Schumachera?
Obávám se, že je to prohraný boj
38,4 %
Pořád doufám
46,1 %
Věřím, že se to zlepší
15,5 %
Celkem hlasovalo 12094 čtenářů.

Reklama

Načítám