Hlavní obsah

Mercedesu se daří, a tak odměňuje své zaměstnance

Foto: Mercedes-Benz

Výroby Mercedesu třídy C

Během celého loňského roku prodala značka Mercedes-Benz celkem 2 310 185 vozů, ovšem toto číslo je bez značky Smart. Jde o nárůst o 0,9 %, což znamená osmý úspěšný rok za sebou, respektive osmý rok v růstu. Bez zaměstnanců by ale značka nebyla ničím, a proto vedení firmy všechny své lidi odměnilo.

Článek

Nutno říct, že Mercedes je sice v růstu, ten je ale menší a pomalejší než v minulých letech. Nicméně stejně jsou na tom i ostatní značky, které se musely poprat s novým celosvětovým testovacím standardem pro určení spotřeby paliva a emisí, který znáte pod zkratkou WLTP. Pro drtivou většinu značek znamenal extrémní výdaje a zdržení jak výroby, tak uvedení některých modelů na trh, což se v konečných výsledcích samozřejmě projevilo.

Zdá se však, že Mercedes je i za ne tak velký růst celkem rád, a proto své lidi odměnil speciálním bonusem. Ovšem i na něm se pomalejší růst projevil, protože bonus je o několik málo procent nižší, než byl v loňském roce. I tak ale jistě všem, kterých se týkal, udělal radost. Přibližně 130 tisíc německých zaměstnanců značky dostalo velmi slušných 4 965 eur, tedy asi 128 tisíc Kč. Pro srovnání, v roce 2017 činil bonus 5 700 eur, tedy 147 tisíc Kč. A když už jsme u těch čísel, ještě u nich chvíli zůstaneme. Důvod snížení bonusu znáte, ale nejlépe ho asi dokreslí právě čísla ukazující zisk firmy.

V roce 2017 se Mercedes-Benz mohl pochlubit ziskem 14,3 miliardy eur. V loňském roce to ale nakonec bylo „jen“ 11,1 miliardy eur. Výše padlo, že tyto hodnoty jsou značky Mercedes, ale nezapočítává se do nich dceřiná společnost Smart. Důvod je prostý. Smartu se zoufale nedaří, když za loňský rok vykázal pokles objednávek o 4,6 % na konečných 128 802 dodaných kusů. Naznačený trend se Smartu drží už několik let, a tak je logické, že s jeho výsledky Mercedes raději moc nepracuje.

Spíše se snaží přemýšlet nad tím, jak pozitivní čísla pro letošní rok alespoň udržet, ale spíše zlepšit. Hodně mu s tím pomůže nejoblíbenější model značky, kterým je třída C. Mimochodem, té se během loňského roku prodalo 397 000 kusů, a to ve všech jejích variantách. Dařilo se i třídě E. Její prodeje vzrostly o 1,3 % na konečných 355 000 prodaných kusů. Pro nadcházející období by Mercedesu mohly k dobrým výsledkům pomoci také novinky v podobě CLA Shooting Brake, GLC Coupe nebo třeba SUV v podobě GLS. Dočkat bychom se ale měli i nového kompaktního crossoveru, který bude označen jako GLB.

Reklama

Načítám