Hlavní obsah

Mercedes vyrobil 50 milionů aut. Tím jubilejním je Maybach S

Foto: Mercedes-Benz

Kupodivu to není čistý elektromobil, ale luxusní Mercedes-Maybach S s výkonem 503 koní a dojezdem na baterky až 100 kilometrů

Sedmdesát pět let výroby a 50 milionů aut. Mercedes-Benz má důvod k oslavě a my jsme překvapení, protože jubilejním padesátimiliontým autem není žádný elektromobil ani tučné SUV, ale luxusní a nekompromisní Mercedes-Maybach S 580!

Článek

Otevřete šampaňské a odpalte ohňostroj. Mercedes vyrobil už 50 milionů aut a to jubilejní je výjimečné. Je to první model Mercedes Maybach třídy S, který spatřil světlo světa v továrně jménem Factory 56. A právě tady, ve zbrusu nové fabrice, kterou Mercedes postavil za 730 milionů eur v německém Sindelfingenu a kde hodlá celkově proinvestovat 2,1 miliardy eur, se bude vedle nových prodloužených tříd S vyrábět i elektrická vlajková loď, sedan EQS.

„Padesát milionů vyrobených vozidel je významným mezníkem v historii naší společnosti a výjimečným úspěchem nás všech,“ nechal se slyšet Jörg Burzer, člen představenstva společnosti Mercedes, v tiskové zprávě. „Rád bych poděkoval kolegům v závodech po celém světě za jejich práci a nasazení. Díky jejich odbornosti a vášni při výrobě našich hvězdných automobilů se den za dnem plní přání zákazníků po celém světě.“

Není náhodou, že tím výjimečným padesátimiliontým autem je Mercedes-Maybach S vyvedený v černé a stříbrné barvě a v té nejvyšší výbavě. „Mercedes-Benz byl vždy synonymem luxusu,“ doplnil Burzer. „Na tom se nic nemění, zákazníci si pak budou moci vybírat, jaká filozofie a cesta je jim bližší,“ zmínil s odkazem na EQS. Ten by se měl začít vyrábět ještě letos.

I Maybach S 580 je novinkou pro rok 2021 a není bez zajímavosti, že auto ještě nemá cenu. Odcházející generace se dala koupit od 3,5 milionu a lze předpokládat, že nová generace bude ještě o trochu dražší. Pohání ji osmiválec z Mercedesu S500 spřažený s elektromotorem u převodovky, a tak disponuje celkovým výkonem 503 koní. Baterie o kapacitě 28 kWh zajišťuje dojezd až sto kilometrů čistě na elektřinu.

Ve výrobě by se pak měla objevit i verze s motorem V12 o objemu 6 litrů, dvěma turby a výkonem 612 koňských sil. Vrcholná verze AMG S63e by pak mohla dosahovat výkonu až 800 koní!

Maybach S má delší rozvor a ještě lepší výbavu než luxusní třída S. Ta zahrnuje třeba aktivní systém pro potlačování hluku, sedadla s masážní funkcí pro lýtka, okolní osvětlení vozu, ovládání gesty a samozřejmě ty nejlepší materiály v interiéru a bohaté možnosti individualizace.

Ještě důležitější je však pro automobilku takzvaná elektrická ofenziva. Do konce roku 2022 chce Mercedes nabízet šest modelů řady EQ, které chce vyrábět v továrnách na třech kontinentech. Od roku 2022 by měla být výroba uhlíkově neutrální.

Na závěr se sluší zmínit, že Mercedes do těch 50 milionů vyrobených aut započítal i miniaturní Smarty. To jen tak na okraj.

Reklama

Načítám